Met de Spaanse visstoof zarzuela is het altijd feest aan tafel
Niets zo feestelijk als een grote pan zarzuela op tafel. Iedereen schept er lekkers uit en met wat stukjes brood dip je de laatste restjes saus uit de pan.
Zarzuela is een Spaanse visstoof dieย wat weg heeft van de Franse bouillabaisse. Het grootste verschil is misschien wel het uitblijven van de anijssmaak (in de vorm van Pernod of steranijs), waardoor het uiteindelijke resultaat totaal anders kan smaken.
In de wereld van zarzuela bestaat geen goed of fout, al zijn er wel een paarย keyย ingrediรซnten.ย Zo maak jeย de saus met ui, knoflook, paprika en tomaat, wordt hij gebonden door gemalen amandelen (een handje kan al voldoende zijn) en gebruik je altijd verschillende vissoorten, schaal- en schelpdieren.
Erbij kun je nog smaakmakers toevoegen als witte wijn, bouillon, laurier of rauwe ham.
Zelf maken
Wil jeย een beetje hulp in de keuken? Kijk dan hier, hier of hier voor een fijn recept.
Ga op zoekย naar de meest verse vissoorten die je kunt vinden. Denk aan zeebaars- en duivel, kabeljauw, zalm en octopus, maar vooral ook gambaโs, mosselen, vongole en coquilles.
Laat het zilte van de zee de smaak bepalen, en breng het in evenwicht door het zoete van de paprika en ui, en het zuurtje van de tomaat.
Aan tafel!
We schreven het al in de intro: zarzuela is hรฉt gerecht dat je deze zomer op tafel wil zetten. Gezellig met zโn allen om de pan, bordjes vol schelpjes en ander lekkers, en vooral de laatste restjes saus op laten zuigen doorย knapperig brood.
Serveer de stoof met partjes citroen, wat fijngehakte peterselie en eventueel nog wat zwarte peper. Enjoy!