Jouw menu voor Sinterklaasavond: 8 gerechten uit z’n land van herkomst (Spanje!)
Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan… Waaróm Sinterklaas uit Spanje komt weet niemand precies, maar dat het zo is, staat vast. En wat nou als we doen alsof ‘ie niet alleen een hele lading kruidnoten meebrengt, maar ook de rijkheid van de Spaanse keuken? Exact: Sinterklaasavond is dé perfecte gelegenheid om Spaanse gerechten in het decemberzonnetje te zetten.
Het beste idee? Maak er een tafel voor ‘tapas’ van (lees: een lopend buffet) zodat iedereen van alle heerlijkheid kan genieten.
Tja, je moet er wat voor over hebben om als braaf kind in het Grote Boek te worden opgenomen.
8 Spaanse gerechten voor Sinterklaasavond
Pittige Spaanse bonensoep met chorizo
Deze bonensoep is niet alleen snel klaar, maar ook heerlijk verwarmend; deels door de warmte, deels door het gerookte paprikapoeder. Maar verwarmend, dat past ook wel goed bij Pakjesavond.
Het fijne aan dit gerecht is dat je kunt variëren met de ingrediënten. Welke groenten je ook nog in je koelkast hebt liggen, je kunt ze er gewoon in gooien. Ook met de bonen kun je variëren.
> Naar recept: Culy Homemade: pittige Spaanse bonensoep met venkel en chorizo
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Move over IKEA, Spaanse gehaktballetjes zijn het nu helemaal! En dan vooral in combinatie met jasmijnrijst en geroerbakte spinazie.
En laten we eerlijk zijn: zelfgemaakte tomatensaus is toch altijd het allerlekkerst. Je moet er misschien even op wachten, maar dan heb je ook écht wat.
> Naar recept: Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Patatas bravas met een gebakken eitje
Als er íets is wat ons aan Spanje doet denken, dan zijn het wel patatas bravas. Zachr van binnen, knapperig van buiten en in een lekker spicy tomatensausje: kom naar door!
Aan dit recept voegde Culy’s Nancy bovendien ook stukjes chorizo en een gebakken eitje toe. Zo simpel, doch zo lekker: precies wat je wilt op Sinterklaasavond.
> Naar recept: Culy Homemade: patatas bravas met chorizo en een gebakken eitje
De perfecte Spaanse omelet (tortilla)
De Spaanse tortilla is niet weg te denken van een tafel vol heerlijke tapas. Toch kan het maken ervan nogal wat voeten in de aarde hebben; wat als je aardappel-omelet (want dat is het in feite) ineens volledig uit elkaar valt?
Dit recept is van Matt Preston, bekend van de Autralische MasterChef. Dus tja, dan weet je wel dat het goed zit.
> Naar recept: De perfecte Spaanse omelet (tortilla) van Matt Preston
Spaanse couscous met salami en mosselen
Couscous, mosselen, salami, champignons, paprika, olijven en tuinerwten: da’s alles wat je nodig hebt voor deze snelle Spaanse couscous. Hij heeft een soort paella-vibes, maar dan zónder het lange roeren.
> Naar recept: Spaanse couscous met salami, mosselen en olijven
Spaanse croquetas met spinazie & geitenkaas
De borrel is toch altijd één van de fijnste momenten van de dag, en dat geldt zeker voor Sinterklaasavond. Natuurlijk zetten we dan geen saaie bitterballen op tafel, maar croquetas die de goedheiligman zéker zullen bekoren.
We zouden toch bijna overwegen om de Sint achterna te reizen naar Spanje.
> Naar recept: Spaanse croquetas met spinazie & geitenkaas
Sopa de ajo (Spaanse knoflooksoep)
De kans dat je Sinterklaas gaat zoenen is (gelukkig) erg klein, dus wij zien geen reden om deze goddelijke knoflooksoep níet te eten op Sinterklaasavond. Het is misschien zijn verjaardag, maar dan mogen wij ook genieten, toch?
Extra fijn: dit Spaanse recept is nog simpel ook.
> Naar recept: Culy Homemade: sopa de ajo (Spaanse knoflooksoep)
Amandeltaart met limoncello (torta de Santiago)
Een gerecht is het nauwlijks te noemen, máár: een goed dessert mag natuurlijk niet ontbreken op zo’n Spaanse avond. Extra pluspunten als er alcohol in zit!
Tip: als je je torta op de echt traditionele wijze wilt maken, dan kun je van papier een cruz de santiago uit papier knippen en die in het midden leggen voor je er een laagje poedersuiker overheen strooit.
> Naar recept: Amandeltaart met limoncello (torta de Santiago)