5 vragen aan… Meike Kruger: ‘Mensen vinden eten het lekkerst als je ze net iets te weinig van iets geeft’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… kookboekenauteur Meike Kruger.
Wie zegt dat koolhydraten een vies woord is? Wij in ieder geval niet en Meike Kruger al helemaal niet. Haar liefde voor koolhydraten is zo groot dat ze er besloot een kookboek over te schrijven. In Carbs, carbs, carbs spelen noedels, aardappels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg de hoofdrol.
Er staan fancy gerechten in voor etentjes, maar ook veel simpel comfortfood voor doordeweeks. Moderne frisse gerechten, perfect op smaak en zoals je ze ook in de leukere restaurants tegenkomt. Sommige recepten kosten een beetje tijd, maar alles is goed en zonder voorkennis te doen. De hoogste tijd om Meike alles over koolhydraten en haar boek te vragen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 culinaire vragen aan Meike Kruger
1.Waar ga je buiten de deur eten als je carbs-cravings hebt?
Meike: “Voor de lunch ga ik het liefst naar De Hapjeshoek voor een Surinaams puntje met lam met peper en zuur of een kom dampende tonkotsu ramen bij Fou Fow ramen.
Voor het avondeten ga ik het liefst naar een goede Italiaan zoals Fa. Pekelharing, Toscanini of Calisto, want: pasta, peulvruchten, risotto en brood.
En op zondag bevredig ik mijn carb cravings het liefs bij Sea Palace of Hoi Tin waar ik dumplings, wontons, gestoomde broodjes, gestoomde rijstvellen, geroerbakte zilver needle noodles, gevulde deegballen en bladeren gevuld met kleefrijst eet.”
2. Wat staat er bij jou op tafel tijdens de feestdagen?
“Ik ga bijna altijd voor hetzelfde retro-menu, uiteraard met ruimte voor variaties. Dat houdt in: oesters, tosti van suikerbrood met foie royale (!), huzarensalade, geroosterde mergpijpjes met gamba’s en foreleitjes, aardappelmillefeuille met steak tartare en kaviaar en als dessert een klassieke dame blanche.
Mocht je daar net zo enthousiast over zijn als ik: de tosti, de mergpijpjes en de aardappelmillefeuille staan ook in Carbs, carbs, carbs.“
3. Wat is je het meest opgevallen tijdens het maken van dit boek?
“Dat mensen die zelf een boekenkast vol brood & pastakookboeken hebben staan, toch een beetje schrikken als je zegt dat je een boek over koolhydraten schrijft. Kennelijk mag je wel koolhydraten eten, maar ze liever niet zo noemen…”
4. Welke tips heb je voor het kerstdiner van 2024?
“Maak gewoon goede klassiekers die je al vaak gemaakt hebt en zorg voor voldoende koolhydraten (ook als spons voor alle champagne en wijn). De meeste gasten zitten niet te wachten op ingewikkelde amuses uitgevoerd door een amateur.
Maak meerdere gangen (het is een lange gezellige avond) maar serveer wel kleine porties. Waarom? Mensen vinden eten het lekkerst als je ze net iets te weinig van iets geeft.”
5. Welke buitenlandse keuken is voor jou de koolhydraathemel en waarom?
“De Italiaanse! Gewoon omdat ik het meest van alles in de wereld van pasta, peulvruchten en brood houd. Maar de Chinese komt absoluut op nummer twee door alle fantastische noedelgerechten.”
> Carbs, carbs, carbs – bizar lekker koken met aardappels, noedels, pasta, rijst, peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol – is nu te koop voor € 32,99
Meer interviews:
- 5 vragen aan… Helena Smit: ‘De nieuwe generatie Indo’s gaat aan de slag met de recepten van hun (over)grootmoeder’
- 5 vragen aan… Wim Ballieu: ‘Het geheim van perfecte gehaktballen? Bak ze in de oven!’
- 5 vragen aan… Phi Yén Phan: “Iedereen houdt van gefrituurde kip. En wie zegt van niet, liegt.”