Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Gisteren
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Maureen Tan: ‘Rendang is een bereidingswijze en geen gerecht an sich’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Maureen Tan, auteur van het boek Rendang.

Rendang werd ooit door CNN uitgeroepen tot lekkerste gerecht ter wereld. Volgens ons is dat niet meer dan terecht – en dat moet Maureen Tan ook gedacht hebben. Ze bracht namelijk haar boek ‘Rendang’ uit waarin ze in geuren en kleuren vertelt op wat voor manieren je de beroemde stoofmethode uitvoert. Rendang is namelijk geen gerecht, maar een manier van bereiden.

Culy Basics: basisrecept voor rendang (dé Indonesische klassieker)

In het kookboek vind je traditionele, regionale stoofgerechten zoals ze bereid worden op Sumatra en Maureens eigen recepten, met ingrediënten die ze zelf – en jij straks ook – graag gebruikt. Denk aan de traditionele rendang daging, met rundvlees, maar ook allerlei andere stoofgerechten met vlees. Of een vegetarische rendang, met aardappels, jackfruit, krokant gebakken cassave, bonen, tofu, tempé en allerlei verschillende soorten groenten. Maar ook vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en orgaanvlees worden gebruikt – zo lang het eindresultaat maar echt héél lekker is. De hoogste tijd voor de redactie van Culy om Maureen alles te vragen over haar boek in deze 5 vragen aan….

5 culinaire vragen aan Maureen Tan

1. Wat is jouw ultieme tip voor het maken van rendang?

Maureen: “Onthoud altijd dat rendang een bereidingswijze is. Rendang wordt in Sumatra niet alleen van vlees gemaakt. Je ziet er varianten met kool, bonen en bladkruiden. Gebruik daarnaast ook eens een keer ingrediënten die in het seizoen zijn. Nu het herfst is, zijn er verschillende paddenstoelen te koop. Daar heb ik een recept voor rendang met paddenstoelen en kidneybonen voor ontwikkeld, erg lekker!”

2. Wat is de beste kooktip die ooit kreeg en van wie was dat?

“Mijn moeder leerde mij dat je boemboe altijd goed moet fruiten. Tijdens het malen van de ingrediënten komt er vocht vrij; dat wil je niet in je gerecht hebben.

Als je ‘m probeert te bakken terwijl het vocht nog niet verdampt is, kook je het als ware en krijg je een totaal andere smaakbeleving. Als je de kruidenpasta niet goed bakt, krijg je een bittere smaak in het gerecht. Je mist dan ook de maillardreactie bij de sjalot en knoflook. En dát maakt juist het gerecht.”

3. Hoe ziet je ideale dag qua eten eruit?

“Ik begin de dag altijd met een glas water en een dubbele espresso, het liefst drink ik die met mooi weer lekker in de tuin in de zon.  Dan ga ik naar de visboer of de zelfslachtende slager in het dorp en bedenk ik onderweg wat ik ga koken.

We eten veel Indonesisch, maar ook Italiaans en Frans. We zijn ook gek op roti masala en natuurlijk de Hollandse pot, vooral in de winter. Toegegeven: bij die laatste komt vaak de pot sambal om de hoek kijken. Zodra ik ga koken, is het echt even een moment voor mij alleen. Ik word er rustig van, hoe druk de dag ook is geweest.”

4. Waar eet je volgens jou de lekkerste rendang buiten de deur?

“Bij restaurant Waber, een Indonesisch restaurant in Zwolle en bij Warung lapek Jo, een Padangs restaurant in Den Haag eet je als je het mij vraagt de lekkerste rendang.”

5. Wat is het eerste eten waar je op duikt als je weer in Nederland bent na een vakantie?

“Een patatje met mayo, heerlijk! Ik ben echt gek op patat en doe daar soms ook nog een lepeltje zelfgemaakte sambal badjak bij. Afgelopen vrijdag, nadat ik thuiskwam van drie weken Sumatra, at ik overigens geen patat, maar stamppot andijvie – ook erg lekker met sambal badjak overigens.”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.