5 vragen aan… Matthijs Westerwoudt: “Japan is het ultieme voorbeeld voor Wilder Land”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FMatthijs-Westerwoudt.jpg)
In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is lekkerder dan weten wat het favoriete restaurant of de onmisbare saus is van onze culinaire helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Matthijs Westerwoudt van Wilder Land.
Matthijs de (on)kruidenfluisteraar
Matthijs Westerwoudt is samen met compagnon Daan van Diepen een professioneel (on)kruidplukker. Niet op microniveau, maar op landelijke basis. Het duo runt samen namelijk het sympathieke Wilder Land. Samen produceren ze lekkere producten zoals (ijs)thee en pasta van (on)kruiden die de natuur helpen te herstellen (we schreven hier al over hun zalige drankjes en meer). En dat is nodig!
Het duo wil met Wilder Land natuurherstel stimuleren. Hoe dat in de praktijk er uitziet? Nou, door bloemen- en (on)kruidenstroken aan te leggen bijvoorbeeld waar dan weer bier van gemaakt wordt. Of thee. Of kombucha, hoe vet is dat? O, en niet te vergeten: de heren helpen daarmee duizenden, wat zeggen we: miljoenen insecten in Nederland. We leren één van deze pioniers maar al te graag kennen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 vragen aan Matthijs Westerwoudt
1. Wat is de nummer 1 les die mensen van je moeten aannemen?
Matthijs: “Iedereen kan invloed hebben op onze natuur! Wanneer iedereen een kleine stap zet, zet je samen een hele grote. Maak het niet te moeilijk voor jezelf: een kopje (on)kruidenthee drinken of een Wilder Land-product kopen helpt al enorm.
Geen straf lijkt me; het is lekker en indirect goed voor meer bijen vogels en vlinders in onze omgeving. Win-win, toch?”
2. Heb je tussen al die duizenden planten en kruiden in Nederland één favoriet?
“Zeker! Dat is het wilgenroosje. Een mooie plant en top voor in je tuin. Er komen prachtige bloemen op en het trekt veel insecten aan.
Waarom het mijn favoriet is? De bladeren smaken gedroogd naar zwarte thee en dat is niet het enige… Van deze plant kun je vet veel dingen maken, denk aan kombucha of ijsthee.”
3. Met Wilder Land gaan jullie hartstikke lekker. Heb je dingen op je bucketlist staan voor de komende tijd?
“Ik zou graag naar Japan gaan. Ik vind het fascinerend hoe ze daar al eeuwen bezig zijn met allerlei technieken om de lekkerste producten te maken. Het is voor mij het ultieme voorbeeld van een land waarbij de liefde voor de natuur en de liefde voor smaak op een moderne manier samen gaan.”
4. Dat moet wel een trip met veel inspiratie worden. Door welke chef raak je zelf geïnspireerd?
“Een grote inspiratie voor ons is Diego Prado, de oud-chef van restaurant Alchemist (Kopenhagen, red.). Daarnaast is Noma en boeken als ‘The Noma guide to fermentation‘ erg inspirerend.
De rode draad daarin, is steeds de culinaire biodiversiteit. Simpel gezegd: hoe kun je de hoogste culinaire waarde halen uit onverwachte planten en onkruiden uit je omgeving?”
5. Waar kook je zelf veel mee?
“Privé kook ik heel veel met de Boekweit Garum van Wilder Land – we noemen ‘m ‘The Secret Ingredient’. Het is een soort sojasaus, maar dan op basis van koji gefermenteerde boekweit. Een echte umamibom die alles lekkerder maakt.
Boekweit blijft daarom een magisch product voor mij. Het is zó veelzijdig: van risotto tot thee, alles kan. En ook niet onbelangrijk: het trekt van nature wel meer dan 80 insectensoorten aan. Dat is toch top?”
> Check de website van Wilder Land voor alle producten.
Meer interviews:
- Hakim Chatar: ‘De MarroVlaamse keuken is een heerlijke blend!’
- Leonardo Pacenti van Toscanini: ‘In ons restaurant wordt te veel vlees gegeten’
- Giel Kaagman: ‘Van pasta met zee-egel word ik nog steeds emotioneel’