Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Fancy puddingbroodjes: de Romeinse maritozzi

Denk je aan Italië, dan denk je direct aan pasta’s en pizza’s. Gelukkig voor de Italianen is het land meer dan dat. Wist je namelijk dat de Italianen behoorlijke zoetekauwen zijn? Zo zien wij steeds vaker om ons heen maritozzi opduiken, fancy puddingbroodjes met een enorm dikke laag verse slagroom. Dáár moeten wij het fijne van weten.

Wat zijn maritozzi? 

De maritozzi (één maritozzo, twee maritozzi) – spreek de dubbele z uit als “ts” – zijn wat wij in de volksmond puddingbroodjes zouden noemen. De pudding heeft dan wel plaatsgemaakt voor verse slagroom en ‘t broodje is ook iets anders dan een wit zacht puntje. Je kunt het broodje van een maritozzo het beste vergelijken met een brioche.

Je vindt maritozzi vooral in en rondom Rome, in de streek Lazio. Daar heeft elke Italiaan wel op 100 meter van zijn huis een pasticceria (bakker) zitten. Zo’n maritozzo is dan ook een gewild Romeins ontbijt. Wij snappen wel waarom: zo’n heerlijk broodje met verse slagroom – daarmee zet je ‘s ochtends voor je naar je werk gaat je tanden al in een wolkje. Geen beter begin van je dag denkbaar!

Begin je dag als de Sicilianen met een ijskoude ‘granita di mandorle’

Bron: Unsplash

Geschiedenis van de maritozzi

Er zijn verschillende soorten maritozzi. Van origine werden de zoete broodjes enkel gemaakt en gegeten tijdens de vastentijd. Het beslag bestond toen ook nog uit pijnboompitten, rozijnen en stukjes gekonfijte sinaasappelschil. Op vrijdagen in maart gaven de mannen hun vrouw een maritozzo als aanzoek. Vandaar de naam: man/echtgenoot is in het Italiaans marito.

Al gauw bleek dat Italianen ook op andere momenten zin kregen in een maritozzo dan alleen tijdens een aanzoek en werden de broodjes aan de lopende band gemaakt en gegeten. De culinaire maritozzo was geboren: een nieuwe versie met verse slagroom en dikke vanillesaus.

Wanneer eet je maritozzi

Vandaag de dag geven patissiers in heel Italië hun eigen draai aan maritozzi. Zo vult de een ze met een hartige vulling van paté terwijl de ander aan de zoete kant blijft en er een cannoli-achtig ricotta mengsel in serveert.

Eén ding is zeker: de maritozzi wordt in Italië vooral gegeten als snel ontbijt. Een espresso aan de bar met een zoet broodje en andiamo (we gaan.)

Maritozzodag

Daarnaast worden maritozzi veelal door Italiaanse nonna’s besteld voor tijdens de zondagslunch. Als de grote families met elkaar uit de kerk komen en aan de uren durende pranzo della domenica (de zondagslunch) gaan, haalt oma na afloop altijd een doos maritozzi tevoorschijn. Want voor zoetigheid is in Italië altijd plek.

Ben je zo verknocht aan het zoete broodje, zet dan 1 december in je agenda. Dat is namelijk dé maritozzodag in Italië en mag je ongegeneerd de ganse dag maritozzi eten.

Maritozzi in Nederland

Ook in Nederland heeft de maritozzo haar intrede gemaakt. Je vindt de fancy puddingbroodjes bij steeds meer Italiaanse delicatessenzaken. Dat niet alleen, ook veel professionele thuisbakkers wagen zich eraan.

Zo ook de Italiaanse Salvo (Baked By Salvo) en zijn vrouw Limau. Elk weekend staan zij op de Hermitage markt in Amsterdam met allemaal Italiaanse heerlijkheden, waaronder verschillende maritozzi.

Salvo en Limau maken alles zelf volgens traditionele recepten en dat proef je! Wil je iets van Salvo proeven? Stuur hem dan een berichtje via zijn Instagramaccount en haal het bij hem op. Geloof ons: je wilt nooit meer anders.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.