5 x de lekkerste marinades voor zalm
Deze marinades voor zalm zullen ook jou bekeren tot een zalmpersoon, zelfs als je normaal geen liefhebber bent van vis! Voor je poke bowl, rijstbowl of voor een AVG’tje: dit zijn de allerlekkerste marinades voor zalm. Maar als je er een stuk kabeljauw in marineert is dat natuurlijk ook oké, we won’t tell anyone. Een Culy onderonsje.
Op de sauzige tour, bekijk dan ook de 6 lekkerste sauzen voor op je poké bowl
Marinades voor zalm
1. Tijgermelk
Ook wel Leche de Tigre genoemd, een specialiteit uit de Peruviaanse keuken. Deze marinade wordt traditioneel vaak geserveerd bij ceviche omdat er veel citrus bij komt kijken. Het zuur van de citrus zorgt ervoor dat de vis heel licht gaart in het sap. Als je fan bent van rauwe vis, ga je zalm in tijgermelk ook te gek vinden!
Leche de tigre kan je op heel veel verschillende manieren maken. Wat er in ieder geval in hoort, zijn verschillende soorten citrusvruchten zoals sinaasappel en limoen, chili’s, specerijen en zout of een visbouillon. Hoewel we ‘m ook wel eens geproefd hebben met kokosmelk.
Fun fact: in sommige delen van Zuid-Amerika wordt Leche de Tigre gedronken om van een kater af te komen. Vergelijk het met een bloody mary, wat ook geen gek idee is voor een zalm marinade!
2. Teriyaki
Teriyaki is inmiddels bijna retro, maar dat doet niks af aan de smaak. Dit is zo’n gerecht wat je straks kan dromen, het is simpeler dan simpel. Superhandig als je een keer minder tijd hebt om te koken. Je gebruikt de marinade namelijk ook als een saus. Lekker bij rijst en wat gewokte bimi, paksoi of andere bladgroenten met een crunch.
Teriyaki maak je door wat mirin, sojasaus, limoensap, geraspte gember, fijngehakte bosuitjes en eventueel sesamzaad te mengen. Badder de zalm in de saus en gaar ‘m heel heel langzaam in de oven.
3. Pesto
Als je dacht dat pesto alleen voor de kip en pasta was, think twice! Hoewel wij de kaas wel zouden weglaten – eigenlijk is het dus meer een salsa verde of een pistou. Het recept is vrij vergevend: je pakt verschillende kruiden die je hebt rondslingeren – dille, peterselie, koriander en zelfs munt zijn allemaal heerlijk – snijdt ze fijn en mengt de boel met lekker veel geurige olijfolie, het sap en rasp van een citroen, genoeg zout en eventueel fijngehakte nootjes.
Extra luxe wordt het bijvoorbeeld met macadamia’s of pistache. Zie je het al voor je? Het contrast tussen het roze van de zalm en de groene pistache met kruiden. Doe ons zo’n marinade!
> Naar het recept: Culy Homemade: zalm met salsa verde, krieltjes en haricots verts
4. Honing-knoflookmarinade
Licht, fris met een fijn zoetje zonder de smaak van de zalm te overheersen. Integendeel, deze marinade versterkt juist de zalm. Het geheim zit ‘m in dat extra kneepje citroensap dat je mengt met een beetje honing, wat geraspte knoflook op de microplane (niet in de knoflookpers, Anthony zou ons vermoorden!) en olijfolie.
Als je wel van een kick houdt kan een snuf chili er prima bij! Bonus: de meeste ingrediënten voor deze marinade heb je al in huis.