5 vragen aan… Mari Maris: ‘De groente van 2025? De onmisbare boon!’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Mari Maris.
Mari Maris werkt zo’n beetje haar hele leven lang als chef. Inmiddels is ze vooral groenteboerin, maker van diverse kookboeken en ontwerpt en fotografeert ze daarvoor alles zelf. De pers noemde Mari’s eerste boek de Groentebijbel ‘onmisbaar’ en kroonde haar tot groentekoningin van Nederland.
Mari wordt ook wel de Ottolenghi zonder de lange ingrediëntenlijsten genoemd, maar wij noemen Ottolenghi liever de Mari Maris mét lange ingrediëntenlijst. Op Instagram post ze dagelijks recepten en leuke kookfilmpjes. Ook verschijnt ze regelmatig op FoodTube. In deze ‘5 vragen aan…’ onthult ze wat dé groenten van 2025 worden én deelt ze het gerecht dat haar aan vroeger doet denken.
5 vragen aan Mari Maris
1. Welke groente gebruiken we altijd verkeerd?
Mari: “Broccoli wordt bijna altijd mishandeld door ‘m te koken. Koken is voor groenten eigenlijk bijna altijd een slecht idee. Er verdwijnt veel smaak in het water, zéker als ze opgezet worden in koud water, in plaats van ze te blancheren in kokend water.
Doe het dan liever ‘op z’n risotto’s’ – in m’n boek Groenten noem ik het ‘à la Mari’ omdat ik het als basismethode gebruik. Uitje en/of knoflook glazig fruiten, in charmante stukjes gesneden groente erdoor, na een minuutje vocht erop – water, bouillon of wijn – tot de groente voor de helft onderstaat.
Dan laat je het vocht verdampen. Als het je nog te al dente is, weer wat vocht erbij en laten verdampen. Afmaken met peper, (grof)zout en eventueel wat zuur zoals citroensap -rasp, een drupje zachte azijn, kan niet mis!”
2. Wat heb je altijd in je voorraadkast/koelkast staan?
“Sowieso uien, knoflook, (olijf)olie, iets zuurs – citroen, azijn, desnoods augurkennat – als basissmaakmakers. Als het even kan tijm en komijnzaad. Verder heb ik altijd bliktomaten, bloem, droge bonen, kikkererwten, linzen, pasta, quinoa en aanverwanten in huis. Daarmee kun je altijd wel iets lekkers maken: van stoof tot soep en van salade tot smeerseltje. “
3. Welk gerecht doet je denken aan je jeugd?
“Mijn moeder maakte een heerlijke pindasoep en soms draadjesvlees, dan was ik wel bereid vlees te eten, maar inmiddels moet ik daar echt niet meer aan denken. En ik zeurde vaak om broccoli met rösti uit de oven, dat leerde ze me al snel zelf maken.”
4. Wat is je lievelingsgroente in de winter? En voor welke (zomer)groente zou je juist nu een moord doen?
“Zonder twijfel boerenkool en al zijn cavolo-neven. Groene kool vind ik ook geweldig, prei, knolselderij. Dat is ook wel echt een lievelings. Eigenlijk zijn alle wintergroenten geweldig. Mijn zomerfavoriet zijn asperges, óók omdat ze er maar even zijn. Als ik ze in de winter ergens tegenkom, van ver weg dus, heb ik niet de behoefte ze te kopen. Daar hoort gewoon een zonnetje bij…”
5. Dé groente van 2025 is wat jou betreft…:
“Ik zeg toch de oeroude en onmisbare boon. Bonen zijn ineens hot en happening; er verscheen een stapel boeken over en iedere zichzelf respecterende kok is ermee in de weer.
En terecht; ze kosten niks, hebben geweldige voedingswaarden, zijn gedroogd eeuwig houdbaar, maar belangrijker: heel erg lekker en veelzijdig. En ik voeg daar graag spinazie aan toe, omdat het mijn jaarrond favoriet is –die ook nog eens heel goed bij bonen past.”
Meer interviews:
- 5 vragen aan… Mevrouw Hamersma: ‘Mijn favoriete kookboek? De banketbakker van Cees Holtkamp!’
- 5 vragen aan… Phi Yén Phan: “Iedereen houdt van gefrituurde kip. En wie zegt van niet, liegt.”
- 5 vragen aan… Bloeme Burema: “Bonen stoffig en ouderwets? Welnee!”