5 vragen aan Margo Reuten: ‘Ik probeer overal een female touch aan toe te voegen.’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… sterrenchef Margo Reuten.
Margo Reuten is met haar restaurant Da Vinci* in Maasbracht al ruim 30 jaar een gevestigde naam in het culinaire landschap. Als dochter van een rundveehouder is ze een échte geboren en getogen Limburger. Tijdens haar eerste stage ooit bij Hotel-Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, leerde ze haar partner Petro Kools kennen waarmee ze sinds jaar en dag haar sterrenrestaurant runt.
Margo zit vol ambitie en energie. Het is daarom niet zo gek dat ze op 24-jarige leeftijd als eerste vrouw in Nederland SVH Meesterkok werd. Stilzitten doet ze allesbehalve, want misschien heb je haar eerder op tv langs zien komen in het programma Snackmasters – waar ze het heel ver schopte – en vind je haar creaties sinds kort terug bij Shell. Dat is overigens niet de eerste plek waar je het eten van een sterrenchef verwacht, maar het is wel tekenend voor het enthousiasme van de chef. Voor het tankstation ontwikkelde ze een broodje met tonijnsalade, rucola, gemarineerde gegrilde groenten, ei en een pestodressing en een vegetarische variant in de vorm van een wrap.
5 vragen aan Margo Reuten
1. Hoe belandt een SVH Meesterkok bij een tankstation?
Margo Reuten: “In alle eerlijkheid was ook verrast toen ik benaderd werd voor dit project. Toen ik zag dat enkele collega’s (o.a. Herman den Blijker en Soenil Bahadoer red.) mij voor gingen, raakte ik direct super enthousiast. Een broodje ontwikkelen klinkt simpel, maar het is een andere tak van sport. Natuurlijk is het niet een op een te vergelijken met de gerechten die ik in Da Vinci serveer, maar ik vind het een leuke uitdaging om mensen met een zo lekker mogelijk broodje de weg op te sturen.
Al helemaal als het verwachtingspatroon niet hoog is en de gast daardoor verrast wordt bij een tankstation. Een uitdaging aangaan tekent mij wel; daarnaast probeer ik in alles wat ik doe een female touch toe te voegen. Hoe dat eruit ziet? In dit geval door een zoetje én een frisje toe te voegen aan de broodjes.”
2. Een female touch klinkt inspirerend, op wat voor manier is dat in jouw werk verweven?
“Het is lastig uit te leggen, maar dat zit ook gewoon in mij. Een female touch heb ik toegevoegd aan het culinaire landschap door de eerste vrouwelijke SVH Meesterkok te worden, maar het kan ook subtiel in mijn gerechten zitten of bij het gebruik van servies dat ik persoonlijk uitkies. Ik let daar bewust en onbewust op. Een ander leuk voorbeeld is dat de vensterbank van mijn keuken vol staat met mijn lievelingsbloemen.
Zo uit mijn hoofd gezegd heb ik wel twintig potten met orchideeën op een rij in de keuken staan. De allermooiste vind ik de witte variant met een rood hartje. Die zijn echt prachtig en dat geeft me inspiratie. Voornamelijk nieuwe mannelijke chefs willen nog weleens verbaasd kijken als ze voor het eerst mijn keuken binnenlopen, maar uiteindelijk gaan ze er net zoveel van houden als ik!”
3. Je bent de allereerste vrouwelijke SVH Meesterkok en was lange tijd de enige vrouw in Nederland met twee Michelinsterren. Op wat voor manier probeer jij vrouwen een podium te geven in de door mannen gedomineerde keukens?
“Een podium geven is misschien een groot woord, maar ik probeer er wel extra op te letten. Weet je wat het grappige is? Toen ik net begon waren er meer vrouwen in de keuken dan nu. Ik denk er vaak over na hoe het komt dat het nu moeilijker lijkt om goeie vrouwen te vinden. Ik doe altijd mijn best om ze in mijn keuken te krijgen en ze met alle liefde een extra stap om ze alles te leren wat ik weet zodat we in de toekomst nog veel meer goede vrouwelijke chefs hebben.
Samen met mijn man Petro ben ik Da Vinci begonnen om te laten zien wat ik kan vanuit persoonlijk vlak. In ruim dertig jaar heb ik zo’n beetje alles bereikt wat ik wilde en ben ik trots op het restaurant. Mijn rol is wat dat betreft wel veranderd, ik ben nu een oude rot in het vak en probeer jonge mensen te motiveren en het beste uit zichzelf te laten halen. Mijn eigenzinnigheid heeft me wat dat betreft heel ver gebracht.”
4. Je omschrijft je kookstijl als trouw aan de regio. Welk product is volgens jou ondergewaardeerd in Nederland en waar zouden we meer mee moeten doen?
“Koken met lokale producten is iets wat de afgelopen tien jaar veel aandacht heeft gekregen en dat is maar goed ook. Ik heb dat altijd al gedaan. Als je het mij vraagt, zit ik in zo’n beetje de mooiste regio van Nederland. Limburg heeft de mooiste asperges, vanochtend heb ik de eerste tuinbonen geplukt, de prei staat er goed bij en courgettebloemen zijn er in overvloed. Wat wil je nog meer?
Kook met alles wat je voorhanden hebt en wat er om je heen groeit. Dat is er bij mij met de paplepel ingegoten. Ik ben opgegroeid op een boerderij waar alles voorhanden was. Die werkwijze heb ik altijd gekoesterd en ik trek daardoor ook altijd mijn eigen plan. Ik laat me niet leiden door trends; daar ben ik niet gevoelig voor. Ik creëer liever mijn eigen hype!”
Courgettebloemen kopen: waar vind je ze en wat maak je ermee?
5. Tot slot: Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg en van wie was dat?
“Een directe kooktip wil ik het niet noemen, maar dit advies heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu sta. Een oud-leraar wist het beste in mij naar boven te halen door me voor de leeuwen te gooien. Als 17-jarige stuurde hij me naar een tweesterrenrestaurant waar ik in het diepe werd gegooid en aan de slag mocht. Ik begon onderaan de ladder en werkte mezelf langzaam omhoog.
Één ding wist ik vanaf het eerste moment dat ik daar binnenstapte: dit is wat ik wil doen. Het advies dat ik van hem kreeg was: werk hard, toon lef en laat jezelf op het juiste moment zien zonder haantje de voorste te zijn. Dat advies zou ik aan iedereen willen meegeven, wat voor werk je ook doet.”
Meer interviews:
- 5 vragen aan Jonneke de Zeeuw (Mooncake): ‘Ik huiver van Knorr Wereldgerechten.’
- 5 vragen aan Jaimie van Heije: ‘Sneakers inspireren mij tijdens het koken.’
- 5 vragen aan Teun van de Keuken: ‘De aardappel wordt verguisd door koolhydraathaters!’