De lekkerste manieren om zoete aardappel te bereiden
Zoete aardappels kennen dan wel lovers en haters, wij zijn toch te spreken over die knaloranje knolgroente. Eens? In deze guide ontdek je de lekkerste manieren om zoete aardappel te bereiden. En is zoete aardappel eigenlijk gezonder dan gewone aardappel?
Ook die vraag onderwerpen we aan onze Culy-expertise.
Koken met zoete aardappel
We hoeven je vast niet te vertellen dat zoete aardappels veelzijdige ingrediënten zijn. Genoeg manieren waarop je ze kunt klaar maken dus, maar hoe doe je dat het best? Dat leggen we uit.
Manieren om zoete aardappel te bereiden
Zoete aardappel koken
Zoete aardappels koken is net als bij gewone aardappels geen hogere wiskunde. Schil ze, breng gezouten water aan de kook en kook de knollen daarin gedurende ongeveer 15 minuten in hun geheel gaar. Testen of ze gaar zijn doe je met een scherp mesje.
Klaar? Giet ze af en maak er puree van zoete aardappel van, of snijd in stukken en verwerk in stoofschotels.
Zoete aardappel stomen
Van heldin Carla Lalli Music leerden we dat je zoete aardappels ook heel goed kunt stomen. Wat dat als voordeel oplevert? Fluffiness! Stappenplan daarvoor vind je in onderstaand recept voor zoete aardappel met tahinboter en limoen. Begin je al te watertanden? Wij ook.
Friet van zoete aardappel
Friet van zoete aardappel bereiden is best een kunst. In het slechtste geval is die plat en zacht, terwijl stoere frieten met een knapperige buitenkant zijn wat je wil. Een aantal factoren hebben daar invloed op: van de schil tot de vetstof en de temperatuur van je oven. Benieuwd welke keuzes je hierin moet maken? Met deze tips voor knapperige zoete aardappel komt het goed.
Gepofte zoete aardappel
Liever iets anders dan zoete aardappelfriet? Je kunt zoete aardappels ook in z’n geheel in de oven doen. Zorg er dan voor dat je ze goed wast en er met een vork wat gaatjes in prikt. Smeer de buitenkant in met olie en pak ze per stuk in in aluminiumfolie. Als je dat niet in huis hebt, kun je ze eventueel ook in de oven doen zonder folie. Mogelijk worden ze dan minder snel gaar.
Een zoete aardappel poffen duurt 45 à 60 minuten op 200 graden, afhankelijk van de grootte. Zijn ze goed zacht? Haal ze uit de oven en snijd de zoete aardappels in de lengte open. Daarna kun je de binnenkant een beetje prakken met een vork en je gepofte aardappel vullen met een mengsel naar keuze. Mocht het je wat dat beteft ontbreken aan inspiratie, dan hebben wij gelukkig genoeg opties in ons archief:
- Culy Homemade: gevulde zoete aardappel met kikkererwten
- Culy Homemade: gevulde zoete aardappel met limoen en soja-mayo
- Culy Homemade: gevulde zoete aardappel met feta en tzatziki
- Culy Homemade: gevulde zoete aardappel met chorizo en tomaat
Is zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel?
Hierover kunnen we kort zijn: beide varianten hebben elk hun eigen troeven en zijn dus niet perse minder gezond te noemen. Als er al verschillen zijn, dan zijn die ontzettend klein. Wil je de details kennen? Onthoud dan het volgende:
- Zowel zoete aardappel als gewone aardappel bevatten ongeveer even veel calorieën (bij benadering 85 kcal per 100 gram)
- Zoete aardappels doen het beter op vlak van vezels: 3 gram op 100 gram in plaats van 2 bij gewone aardappels. Hierdoor zou je daar in theorie iets langer verzadigd van blijven, maar in de praktijk zal het verschil nauwelijks te merken zijn.
- Gewone aardappel bevat meer kalium, zoete aardappel bevat meer vitamine C. Maar ook hier geldt dat het om verwaarloosbare verschillen gaat.
Conclusie? De twee zijn gewaagd aan elkaar en bevatten gezonde stoffen voor je lichaam. Eet ze echter niet in overdaad en vul er maximum een kwart van je bord mee: zoete aardappels zijn – zoals nog wel ‘ns verkeerdelijk wordt gedacht – immers geen groenten.
Ook interessant:
- Oudhollands genot: Arretjescake (de koude cake zonder bakken!)
- Tjap tjoy: alles over deze heerlijke restaurantklassieker
- Wat voor sushi’s zijn er allemaal? De sushi-menukaart uitgelegd