Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 9 feb 2022
Leestijd: 5 minuten

Mango float: het Filipijnse toetje met mango en gecondenseerde melk

Stel je voor: je ligt op een tropisch strand, het geluid van de zee is het enige dat je hoort en iemand brengt een coupe met gekoelde stukjes mango, perfect rijp en ongelofelijk sappig. Proef je het al? Dat is de smaak van mango float; een gelaagd toetje uit de Filipijnen, dat honingzoet is van de Carabao mango. Met nog geen vijf ingrediënten haal je het vakantiegevoel zo in huis.

Filipijnse trifle

Met z’n verschillende laagjes van room, biscuits en fruit kun je mango float in dezelfde stamboom plaatsen als trifle en tiramisu. Het zijn allemaal relatief makkelijke no-bake desserts die moeten opstijven in de koelkast of vriezer. Er komt dus geen oven aan te pas.

En laat dat nou goed uitkomen op van die warme zomerdagen, als zelfs een wandeling naar de keuken te heet is. Kleine kanttekening; dit geldt natuurlijk niet voor de fanatieke koks die zelf lange vingers (Savoiardi) of biscuits maken. Dan houdt het bakken-zonder-oven helaas op.

Icebox cakes

Een mango float laat je opstijven in de ijskast of in de vriezer. Vanwege de vriesmethode wordt het dessert in Amerika Fillipino icebox cake genoemd. Icebox cakes, oftewel ijstaarten, werden populair eind 19de eeuw toen Amerikaanse huisvrouwen zich wilden onderwerpen aan de desserts a la mode.

Klein probleem: de sierlijke charlottes (je kent ze wel: lange vinger-gebak met strik, klassiek gevuld met custard en fruit) waren veel te complex en ambitieus. Er moest een versimpeld recept komen voor de thuisbakker.

Snel en simpel

Dat lukte. In de woorden van The Washington Post waren icebox cakes, in tegenstelling tot charlottes, ‘the essence of speed and simplicity’. Maar er zat een addertje onder het gras: rond 1920 beleefde de voedselindustrie een groeispurt en koekjesmerk Nabisco zag de icebox cake-trend als een uitgelezen kans om meer koekjes te verkopen. Op de achterkant van een pak Nabisco’s Famous Wafers (pikzwarte chocoladekoekjes) werd het recept geschreven.

Zoals alle makkelijke recepten die smaken naar meer, bleek het een regelrechte hit. Rijke vanilleroom ingetrokken in chocoladekoekjes waar de smaken van versmelten in een heerlijk smeuïge cake… en zo snel gemaakt! De zebra-gestreepte Nabisco icebox cake uit 1940 wordt nog steeds geprezen als de enige echte classic icebox cake. Online foodmagazine The Kitchn schreef er een hele ode aan.

Voorganger Crema de Fruta

Eigenlijk heeft de mango float een vergelijkbare geschiedenis. Het recept is namelijk een versimpeling van het traditionele Filipijnse dessert Crema de Fruta, of ‘Tita’, een soort trifle (Europese invloeden) gemaakt met fruitcocktail uit blik of vers seizoensfruit, biscuitgebak, custard en gelatine. De Crema de Fruta wordt opgebouwd in een glazen ovenschaal die vervolgens in de koelkast wordt gezet om op te stijven.

Het resultaat is een koude, superromige cake waar alle smaken goed zijn ingetrokken. Iedere Filipijn heeft wel een jeugdherinnering aan Creme de Fruta. Maar goed, maak je al die lagen zelf, dan ben je wel even zoet.

Mixen, koelen en serveren maar!

Mango float zelf maken kost daarentegen nauwelijks tijd. Het is een kwestie van slagroom kloppen, gecondenseerde melk er voorzichtig doorheen spatelen om vervolgens lekker veel lagen te bouwen met de gecondenseerde roommix, Graham Crackers (typische Amerikaanse biscuits die je kan vervangen door digestives of tarwebiscuitjes) en stukken verse mango.

De Filipijnse website Pepper heeft een simpel videorecept voor de onweerstaanbaar koele mango-ijstaart. In plaats van zo’n grote glazenschaal kan je mango floats ook in aparte (cocktail)glazen serveren. Maakt het extra feestelijk.

Mangosoorten

Welke mango kies je? Volgens chef Isa Fabro, de LA pastry chef en dochter van Filipijnse ouders, komt dat heel nauw. In haar Mango Royale recept schrijft ze dat de superrijke Manila mango’s (van Filipijnse bodem) essentieel zijn voor een mango float. Wat je wil is een mango met een diepe honingsmaak, romige textuur met nauwelijks vezels, en veel aroma.

Een Alphonso mango uit India zou dus ook kunnen, evenals een Carabao mango die net als Manila mango groeit op de Filipijnen. Alleen hoe kom je aan al die speciale mango’s in een land zonder mangobomen? Anders gezegd; waar koop je de allerlekkerste mango’s van Nederland? Foodblogger Mooncake zocht het uit en zweert bij deze Indiase toko op de Javastraat.

De beste mango’s

De lekkerste mango’s zijn helaas niet het hele jaar door te koop vanwege het mangoseizoen. Goed voor de natuur, pech voor ons. En de supermarkt dan? Daar heb je soms beet. Maar in het algemeen is het moeilijk om de herkomst te traceren, laat staan om uit te vinden tot welke soort je mango behoort.

Daarom een tip van ons: proef eerst de mango puur. Smaakt hij flets, dan kan je ‘m eventueel opfrissen met een kneepje limoen. Maar het beste is om alleen de allerlekkerste, tikje overrijpe mango’s te gebruiken voor mango float. Doe je dat niet, dan heb je kans dat de diepe mangosmaak achterblijft in de vriezer. En dus niet in je dessert terechtkomt.

Waarom is (gele) Pakistaanse mango zo veel lekkerder dan gewone mango?

Gele mango pakistaanse
Bron: Pexels

Next level mango floats met deze tip

Mango float recepten zijn kinderwerk. Maar een volwassen onderonsje: er mag best meer finesse in. Hoe je dat doet? Zorg dat je de slagroom eerst goed opklopt voordat je de gecondenseerde melk toevoegt. Dit trucje hebben we afgekeken van de methode om ijs zonder ijsmachine te maken.

Zo voorkom je dat je mango float keihard is als hij uit de vriezer komt en kan je er nog met je lepel uit scoopen. En wees gewaarschuwd, dat blijft niet bij één scoop (eerder 20, oeps).

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.