Alles over madame-jeanettepeper: de heter dan hete smaakmaker
Misschien wel de bekendste onder de pepers: madame-jeanette. De naam staat synoniem voor flink wat hitte; reden genoeg om eens in dit vurige exemplaar te duiken. Want hoe komt deze madame aan haar naam? En vooral: hoe herken je dit hete geval?
Wel zo handig om deze peper niet met een minder pittig exemplaar te verwarren.
Madame-jeanettepeper: één van de heetste van het stel
Grote kans dat je associatie met een hele hete peper een rode is. Toch kan schijn bedriegen: een vurige madame-jeanettepeper is geel en heeft hooguit een wat rodere gloed. De kans dat je ‘m verwart met een gangbaar rood exemplaar uit de super is dus klein.
Naam
We vragen het ons al jaren af: hoe komt de peper toch aan z’n opvallende naam? Helaas blijven we in onwetendheid: zoals met veel iconische producten gaan er verschillende geruchten over de afkomst van de naam de ronde. De meest voorkomende: de peper is vernoemd naar een prostituee met een nogal vurig karakter. We doen ‘t ermee.
Heet
Hoe vurig precies, dat kunnen we sinds begin 20e eeuw exact meten met de Scovilleschaal: namelijk door de concentratie van capsaïcine (de stof die de heetheid geeft) te berekenen.
Nou laten we dat liever aan een testpanel over, wel hebben we voor het gemak eerder al de heetste exemplaren voor je op een rij gezet. Spoiler alert: onze madame schittert door afwezigheid met (alsnog) 125.000 tot 325.000 op de welbekende schaal.
Hoe herken je ‘m
Niet zo pittig als het imago dus. Maar nog steeds heter dan de Komodo Dragon en de Trinidad Scorpion: best angstaanjagend hete namen als je het ons vraagt. Wel zo handig om de peper te kunnen herkennen en niet te verwarren met pakweg de adjuma, die nog wat compacter is.
Volgroeid herken je de madame aan de gele kleur, het compacte formaat en de onregelmatigheden: een ietwat verschrompelde gele paprika. Alles behalve symmetrisch en glad dus. In de smaak herken je subtiele fruitige tonen zoals mango en ananas.
Keukens
Madame-jeanette komt oorspronkelijk uit Suriname, waar er nog steeds volop mee gekookt wordt. Misschien ken je wel die verdovend lekkere gele sambal.
De peper groeit op z’n best in tropische gebieden of natuurlijk binnen. Ook op de Antillen is de peper overigens favoriet.
Hoe te gebruiken
Een madame-jeanettepeper is een ander verhaal om te bereiden dan de gemiddelde rode supermarktpeper. Waar je van laatstgenoemde met een beetje lef prima een hap kunt nemen, is dat bij dit gele exemplaar iets minder verstandig.
Vaak wordt er dan ook in z’n geheel mee gekookt, maar na bereiding er weer uitgehaald, om Russisch roulette te voorkomen.
Net even anders
Culy zou Culy niet zijn als we het net even anders aan willen pakken dan gebruikelijk. Zo ook bij deze peper: Culy’s Winnie verwerkte het hete exemplaar in een romige boter, gecombineerd met gnocchi, garnalen en dille.
Ben je niet zo’n liefhebber van hele pittige pepers? Met deze tips kun je het voortaan wél aan.
Meer heets:
- Zelf sambal maken: handige tips voordat je die pepers te lijf gaat
- De meest gebruikte Mexicaanse pepers op een rij
- Zei er iemand pittig eten? 10x recepten waar de vlammen je van uitslaan