Culy Vrouw: sommelier Maaike Kauffman van Héroine
Internationale Vrouwendag is voor Culy een mooie gelegenheid om eens een licht te schijnen op alle vrouwen in de food wereld. Want dat zijn er veel! Chefs, sommeliers, gastvrouwen en bakkers die uitblinken in hun vak en die toevallig vrouw zijn. Zij krijgen – naar ons idee – veel te weinig aandacht. We trappen onze serie af met een interview met Maaike Kauffman-Kross: sommelier en gastvrouw van restaurant Héroine in Rotterdam.
Vrouwen in de food wereld
Als je aan een chef denkt, is de kans groot dat je denkt aan een witte man met een groot koksmes in zijn hand, tattoos en wellicht ook een dood dier over zijn schouder. Denk je aan een sommelier, dan zie je waarschijnlijk ook een witte man voor je, in een net pak. En zo zijn er nog wel meer rollen in de culinaire wereld waarbij we automatisch denken aan mannen.
Tijd voor een diverser beeld dan dat! Culy schijnt daarom eens een spotlight op de vrouwen in de food wereld. Wie zijn zij en wat beweegt hen om te doen wat ze doen? Vandaag, op Internationale Vrouwendag, starten we daarom met deel 1 uit onze serie: een interview met Maaike Kauffman-Kross, gastvrouw en sommelier bij Héroine in Rotterdam.
> Ook interessant: Culy sprak met vrouwen die bier brouwen
Wie is Maaike Kauffman-Kross?
Maaike werkte onder andere bij restaurant het Oude Dykhuys in Lisserbroek, bij De Beukenhof in Oegstgeest, bij ML in Haarlem en bij Jaimie van Heije restaurant in Ouderkerk aan de Amstel. Nu is ze sommelier en gastvrouw van het coolste recent geopende restaurant in Rotterdam: Héroine.
Maaike doet ook mee aan het 010/020 diner op 20 april: voor deze keer een vrouweneditie, die plaatsvindt bij Héroine. Van de chefs tot de sommeliers tot de bakkers: women only! Extra cool: er zijn al plannen voor een nationale vrouweneditie volgend jaar…
In gesprek met Maaike
Wij spraken Maaike over haar rol in de culinaire wereld.
Wat is het mooiste aan jouw werk?
Maaike: Het mooiste aan mijn werk is dat je heel snel resultaat hebt. Mensen komen binnen en een paar uur later zie je ze superblij weer weggaan. Dat is echt heel erg tof. En als je dan een dag later nog een mailtje krijgt van: “heel erg bedankt, we hebben zo’n leuke avond gehad”… daar word ik al met al heel erg blij van.
En wat wordt soms onderschat?
Dat werken in de bediening wel echt een vak is. Vaak wordt er gedacht: dat is maar een bijbaantje voor iedereen die een studie doet. Maar als je op een bepaald niveau gaat werken, wordt er echt veel kennis vereist.
Ook als je het maar twee avonden in de week doet, ben je bezig om alles op te slaan. Je moet alle gerechten kennen – ook ingrediënten die niet in de supermarkt liggen – en die moet je kunnen uitleggen aan de gasten. Je moet daarnaast ook nog kennis hebben van sterkedrank, koffie, thee en de wijnen. Dat is veel kennis.
Ervaar je de culinaire wereld als een mannenbolwerk?
Niet echt. Het zijn wel echt heel veel mannen die er zitten. Maar ik kan me daartussen makkelijk staande houden. In de sommelierswereld heb ik nooit het idee gehad dat ze dachten: ‘O daar heb je dat meisje weer’. Ik ben altijd gelijke geweest. Bij het Nederlands Gilde van Sommeliers wordt er ook nooit naar gekeken of je man of vrouw bent. Dat doet er niet toe. Je hebt natuurlijk altijd een paar haantjes ertussen zitten, maar dat zul je overal hebben.
Maaike: “In de sommelierswereld heb ik nooit het idee gehad dat ze dachten: ‘O daar heb je dat meisje weer’. Ik ben altijd gelijke geweest.”
Zijn er momenten waarop je duidelijke verschillen voelt tussen mannen en vrouwen in je beroep?
Een stukje kracht, voornamelijk. Als sommelier moet je veel met dozen slepen, maar we zijn vijf dagen open en ik werk vier dagen. Het kan weleens voorkomen dat ik er niet ben als de wijn naar beneden moet. Als er een bierfust vervangen moet worden, hoor ik dan als ik er weer ben meteen: “Maaike er staat nog een fust dat vervangen moet worden”. Ik doe dat wel ja, die klussen. Ik doe niet voor niets aan krachttraining in de sportschool! Er is altijd tegen me gezegd: jij wil sommelier worden, dan moet je die dozen zélf naar beneden tillen.
Welke dingen kunnen vrouwen beter dan mannen in jouw werk?
Ik denk dat wij (vrouwen) wat beter de gasten aan kunnen voelen. Als er mensen binnenkomen, ga je je gast ‘lezen’. Dan denk je bij jezelf: oké eigenlijk hadden we die tafel in gedachten, maar ze gaan die andere tafel leuker vinden. En ik denk dat ze geen glaasje bubbels willen, dus ik zal meteen de wijnkaart meenemen.
Ik vind het heel leuk om dat als spelletje te doen, ook met mannelijke collega’s. Dan zeggen we tegen elkaar: wat denk je, hoeveel gangen gaan ze nemen? Gaan ze een wijnarrangement nemen? Dat is leuk, zo leer je om je gasten te ‘lezen’. Ik denk dat vrouwen dat onbewust net beter aanvoelen en dat mannen dat vaak moeten aanleren.
Welk wijn beschrijft jouw persoonlijkheid?
Misschien een witte Bourgogne: een beetje rondingen, maar wel elegant.
Wat verwacht je van het 010/020 vrouwendiner? Jij bent de gastvrouw van het ‘thuisrestaurant’…
Ik hoop dat het gewoon een hele leuke avond wordt met hele leuke vrouwen. Ik vond het vorige keer ontzettend leuk, heb allemaal mensen leren kennen. Met Sjanne Vlug van Fermin heb ik contact gehouden, wij appen regelmatig. Ik hoop veel leuke gasten en nieuwe mensen te leren kennen zodat m’n netwerk nog groter wordt. Dat je elkaar weer kunt helpen en steunen met dingen.
Verschilt 020 op culinair gebied erg van 010 in jouw opinie?
Ja, ik denk dat Amsterdam iets meer voorloopt qua trends. Maar ik denk dat ze ook iets meer meegaan in trends. Rotterdam is wel meer no-nonsense. Dat is misschien het grootste verschil: Amsterdam is voorloper in heel veel dingen, Rotterdam doet gewoon lekker wat ‘ie wil.
Maaike: “Vooral doorzetten, dat is het. Je zal nooit binnen een half jaar alles weten en een sommelier kunnen worden. Dat heeft gewoon tijd nodig.”
Welke vrouw heeft jou geïnspireerd?
Jancis Robinson is een groot voorbeeld in de wijnwereld. Ze schrijft over wijn, heeft de Oxford Companion to Wine geschreven en dat is eigenlijk een basisboek dat elke sommelier heeft en dat wordt gebruikt in lessen. Ik heb haar één keer ontmoet en dat was echt heel erg tof. Ik was samen met Lotte Wolf in de Elzas op een grote proeverij waar zij was en we waren zo onder de indruk dat we net zolang zijn doorgeschoven tot we naast haar stonden. We hebben een selfie gemaakt met haar op de achtergrond en haar een handje gegeven.
Heb je zelf al andere vrouwen geïnspireerd?
Ik heb bij restaurant ML in Haarlem gewerkt en altijd contact gehouden met de eigenaren. Een tijdje terug nodigden ze me uit voor een biertje na afloop van een diner met het team. Daar was Amber bij aanwezig, die vertelde dat ze vroeger samen met haar moeder bij ML had gegeten. Ze vond me zo enthousiast over wijnen vertellen, dat ze zelf ook de opleiding is gaan doen. Ze wilde ook sommelier worden en dat is ze nu!
Wat zou je willen zeggen tegen de vrouwen die net zo’n functie ambiëren als die van jou?
Zet door. Je moet blijven leren, ontwikkelen, blijven proeven. Ga langs bij andere restaurants en zeg dat je sommelier bent of dat wil worden. Want iedereen wil elkaar wel helpen. Dat heb ik altijd zo ervaren. Koop tijdschriften, zoek op internet: daar staat álles. Maar vooral doorzetten, dat is het. Je zal nooit binnen een half jaar alles weten en een sommelier kunnen worden. Dat heeft gewoon tijd nodig. Maar als je blijft proeven en je basiskennis is goed, dan komt dat vanzelf.
Volg Maaike op Instagram.
Meer vrouwen in de food wereld
Houd Culy in de gaten voor meer verhalen in deze reeks.