Alles over loukoumades: de Griekse variant van de donut
Lou-kou-wat? Misschien ken je deze mini-donuts nog niet, maar dat gaat vliegensvlug veranderen. Alle liefhebbers van donuts en oliebollen opgelet: zet de loukoumade op je bucketlist, want die wil je een keer (of tien…) eten.
Wat zijn loukoumades?
Loukoumades zijn een echte Griekse traditionele delicatesse, liefkozend ook wel Griekse donuts genoemd. Op het moment dat je een van deze mini-donuts in je mond steekt, snap je ‘t direct. Maar de Grieken zullen allemaal zeggen dat hun loukoumades nog lekkerder zijn dan een donut.
De kleine deegballetjes worden gefrituurd en krijgen daarom een krokante buitenlaag en een zachte en luchtige binnenkant. Overgoten met warme honing en kaneel – serieus lekker – en heet opgegeten. Zó lekker, je denkt bijna dat Zeus er een handje in heeft gehad.
Olympische spelen
Traditioneel wordt een familiemaaltijd afgesloten met deze balletjes, maar je kunt ze in Griekenland tegenwoordig overal op straat kopen met allerlei soorten toppings. Wil je ze zelf een keer maken? Kijk dan eens op Mygreekdish.com voor een goed recept.
Fun fact: in 776 voor Christus werden Griekse loukoumades geserveerd tijdens de allereerste Olympische Spelen. Ze golden als ‘honing-tokens’ voor de winnaars.
Van sfenj tot bomboloni en loukoumades: de wereld rond in donuts
Nooit te veel toppings
Van oudsher worden de krokante balletjes gegeten met een topping van honing en kaneel. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Denk aan chocolade, sesam, kaneel en walnoten bijvoorbeeld. Of leef je uit met pistachenoten, Oreo-kruimels, praline, mini-marshmallows, aardbeienjam of Kinder Bueno. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, het kan op die mini-donuts.
Kleine tip: ga jij ook altijd los met toppings? Gevaar is vaak dat je in je enthousiasme – of gulzigheid – de balletjes bedelft onder een laag smaken. Beperk jezelf (is lastig!) liever tot twee of drie toppings per keer.
Zin gekregen in zoet?
- Culy Homemade: feestelijke verjaardagssundae met pretzels, bruine boter en karamel
- Gegrilde ananas met Oreo uit The Streetfood Club – The book
- Mochi met chocolade-hazelnootpasta (met slechts 5 ingrediënten)!