Alles over lontong: die blokjes kleefrijst bij je saté en gado-gado
Als je eten gaat bestellen bij een toko, prijkt er naast nasi (witte rijst) nasi kuning (gele rijst) en bami steevast nog een ander bijgerecht op de menukaart: lontong. Het is een iconisch bijgerecht uit de Indonesische keuken en wordt traditioneel geserveerd samen met tal van Indonesische stoven, salades en vleesgerechten, zoals saté en gado-gado. Maar wat is het precies?
Wat is lontong?
Lontong is meer dan alleen een bijgerecht. De blokjes kleefrijst vormen een belangrijk onderdeel van de Indonesische eetcultuur. Lontong wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, geboortes en religieuze ceremonies.
Lontong koken: hoe doe je dat?
Het bereiden van lontong vergt geduld en vakmanschap. De rijst wordt eerst een paar uur geweekt, daarna stevig verpakt in bananenbladeren (of plasticfolie) en vervolgens gekookt of gestoomd. Het resultaat zijn witte (soms lichtgroene) rijstblokjes of ronde schijfjes die stevig van structuur zijn en een subtiele smaak hebben. Perfect om te combineren met hartige sauzen en pittige gerechten.
Lontong is in essentie een veelzijdige rijstbasis die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Het kan dienen als vervanger voor gewone rijst of noedels en wordt vaak gebruikt als basis voor soepen, zoals soto ayam (kippenbouillon) of in combinatie met pindasaus bij de Indonesische salade gado-gado.
Een van onze favoriete maaltijdsoepen: Indonesische soto ayam
Lontong Cap Go Meh
Lontong Cap Go Meh is een specifieke variant van lontong, die men traditioneel eet tijdens de viering van Cap Go Meh, het slotfeest van het Chinese Nieuwjaar. Zie je het ergens op de menukaart staan, bestel het dan, want het is verrukkelijk.
Bij Lontong Cap Go Meh draait het niet alleen om de lontong zelf, maar vooral om de rijke combinatie van verschillende gerechten die men erbij eet. Typisch voor Lontong Cap Go Meh zijn gerechten zoals opor ayam (een romige kipcurry), rendang (geurig gekruid rundvlees), sambal goreng ati (pittige lever in saus) en telur pindang (pittige eieren). Deze gerechten worden zorgvuldig op smaak gebracht met kruiden en specerijen zoals kokosmelk, kurkuma, laos en sereh. Dit zorgt voor een kleurrijk en smaakvol feestje op je bord. Je kunt het bijvoorbeeld bestellen bij toko Tjendrawasih in Rijswijk.
De symboliek achter het gerecht
Lontong Cap Go Meh heeft ook een diepere betekenis. Het feest Cap Go Meh zelf staat voor het afsluiten van een periode van festiviteiten en het begin van het Chinees nieuwjaar vol goede voornemens en nieuwe kansen. De gerechten die worden geserveerd tijdens dit feest staan symbool voor voorspoed, geluk en harmonie.
Het gebruik van lontong als basis is symbolisch: de vorm en kleur staan voor eenheid, terwijl de verschillende bijgerechten diversiteit vertegenwoordigen. Lontong Cap Go Meh is daarmee niet alleen een culinair hoogtepunt, maar ook een traditioneel gerecht dat rijk is aan symboliek.
Zelf lontong maken
Lontong kan een uitdaging zijn om thuis te maken, vooral vanwege de benodigde tijd om de rijst goed te bereiden. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven beschikbaar. Zo bestaan er kant-en-klare lontongpakketjes, waarmee je snel en eenvoudig het authentieke Indonesisch bijgerecht op tafel zet. Combineer het met je favoriete Indonesische vlees- of groentegerechten (zoals bijvoorbeeld deze rendang of gado-gado) voor een feestelijk en smaakvol bordje.
Dit wil je ook weten over de Indonesische keuken:
- Indonesische risolles en saté eet je deze zomer van ITU bij Bar Benelux
- Soto en saoto soep: wat is nou precies het verschil?
- Alles over petjel: het Javaans-Surinaamse groenterecht met pindasaus