Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 25 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

We zijn in de ban van lokum: juweeltjes van Turks fruit

Zacht, chewy en bijna te mooi om op te eten: lokum. Misschien ken je het als Turks fruit, maar deze verfijnde variant is next level. Met zachte texturen, luxe notenvullingen en verrassende smaken is het een perfecte lekkernij bij de koffie óf als cadeautje voor een foodie. Sinds kort komen we in delicatessenwinkels steeds vaker juweeltjes van het Turkse snoepje tegen waar je je vingers bij opeet.

Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en hoe eet je het op z’n best? Wij duiken in de wereld van lokum!

Wat is lokum?

Lokum, ook wel bekend als Ottomaans Turks fruit (snoep), is een traditionele Turkse lekkernij met een zijdezachte, bijna elastische structuur. Anders dan het standaard Turks fruit dat je misschien kent uit de film Narnia zijn er ontzettend veel varianten en wordt het vaak gevuld met pistachenoten, hazelnoten of zelfs room. Denk aan rijke smaken als rozenwater en citrus, of pistache en granaatappel en je begrijpt waarom dit snoepje al eeuwenlang geliefd is.

Turks fruit is namelijk al meer dan vijfhonderd jaar een geliefde lekkernij, maar de echte doorbraak kwam in de 18e eeuw dankzij banketbakker Haj Bekir Efendi. Hij paste het recept aan, opende een winkel in Constantinopel en werd zelfs benoemd tot hofleverancier van de sultan.

Lokum werd hét zoete symbool van liefde – mannen gaven het gewikkeld in een doek aan hun geliefde. In de negentiende eeuw nam een Britse reiziger het mee naar Europa met de naam Turks fruit, en de rest is geschiedenis.

Lokum turks fruit in een rode bak
Photo by Meruyert Gonullu on Pexels

Hoe wordt Turks fruit gemaakt?

De basis van lokum bestaat uit suiker, zetmeel en water, die samen worden gekookt tot een stroperige massa. Vervolgens worden er smaakstoffen en noten of andere vullingen aan toegevoegd, waarna het in blokjes of rondjes wordt gesneden en bestoven met poedersuiker, kokosrasp, rozenblaadjes of andere toppings. Het resultaat? Een heerlijke traktatie die smelt op je tong.

En dat niet alleen: het snoep is ook een lust voor het oog, prachtig gedecoreerd en in aantrekkelijke kleuren.

Waar koop je de beste lokum?

Hoewel je in sommige supermarkten en internationale winkels wel eens een eenvoudige versie tegenkomt, haal je de échte, goede lokum bij gespecialiseerde Turkse winkels of online bij delicatessenwebshops. Wij kwamen eerder al een geweldige variant van Turks fruit tegen op de Horecava, die te koop is bij Haci Baba, maar ook die van LaCoum vinden we fantastisch. En zelfs op Amazon kun je verschillende lokumvarianten bestellen.

Hoe eet je lokum?

Lokum is het perfecte hapje bij een sterke kop Turkse koffie of thee, maar ook heerlijk als zoete afsluiter van een etentje. Wil je iets extra speciaals? Serveer het met vers fruit en een glaasje dessertwijn voor een feestelijk effect.

Benieuwd geworden? Probeer het zelf en ontdek waarom lokum al eeuwenlang een favoriet is!

Fan van zoet? Dit vind je vast ook lekker:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.