Specialiteiten uit Limburg die het bourgondische zuiden typeren
Als je Limburg zegt, dan zeg je natuurlijk vlaai (v-l-o-a-j). Die Bourgondiërs (inclusief zachte ‘g’) weten wel degelijk wat lekker is. De kans bestaat dat je enkele specialiteiten al (her)kent, maar wie weet staat er na het lezen van dit artikel een nieuwe Limburgse ‘to-taste‘ op jouw lijstje!
De volgende specialiteiten mogen zeker niet ontbreken in ons lijstje met de traditionele Limburgse delicatessen:
Zuurvlees
‘Zoervleisj’, zoals de Limburgers deze bourgondische specialiteit noemen. Je moet dit een keertje gegeten hebben! Zuurvlees typeert de Limburgse cuisine helemaal: het is gastvrij, smaakvol en vooral lekker (veel). Het gerecht is vergelijkbaar met stoofgerechten zoals Hachee.
Als het aankomt op de smaak dan worden er genoeg smaakpapillen getriggerd tijdens het eten van dit gerecht. Het is zoetig door de toevoeging van stroop en peperkoek, maar ook zeer zacht.
We horen het je denken: húh? Zoetig? Het is toch zuurvlees? Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat het vlees alvorens het stoven gemarineerd wordt in azijn, maar die hevige smaak wordt onderdrukt door de zoetige toevoegingen.
Er worden aangename smaakmakers in gebruikt, zoals jeneverbessen, kruidnagel en laurier. Officieel eet je zuurvlees in combinatie met friet (‘friete’) met een dikke klodder mayonaise en appelmoes (‘appelmoos’). Het water loopt je toch spontaan in de mond van deze delicatesse?
Vlaai
Vloaj, een redelijke cliché als je aan de Limburgse keuken denkt. Maar verdomd, wat is dat lekker! Men spreekt nogal vaak over de Limburgse fruitvlaaien, maar ken je ook al de onovertroffen ‘riestevloaj’ (rijstepap vlaai), of ‘greumele pudding vloaj’ (kruimel-pudding vlaai)? Kon je deze vraag beantwoorden met ‘nee’? Shame on you! Tijdens je eerstvolgende bezoek aan het zuiden moet je zeer zeker deze specialiteiten uitproberen (en je bent ons voor eeuwig dankbaar!)
Nonnevot
Misschien klinkt dit gebakje een stuk minder aantrekkelijk als we de naam zouden vertalen naar het Nederlands, dus dat doen we ook gewoon lekker niet. Met Vasteloavend (carnaval) worden deze ‘strikken’ genuttigd om een bodempje te leggen (want, drie dagen hossen..).
Qua smaak lijken ze op die van donuts, omdat het ook van gezoet, gefrituurd deeg wordt gemaakt. Er zijn ook vele andere, gevulde variaties. Het hapt gemakkelijk weg en deze specialiteit is een zeer welkome afwisseling tussen het bier en de kaasblokjes door. Alaaf!
Els La Vera
De naam doet vermoeden dat tante Els een artiestennaam heeft laten aanmeten. Dat kan. Maar eigenlijk staat deze naam voor een typisch Limburgse likeur, behorend tot de kruidenbitters.
Er bestaan verschillende soorten (nagemaakte) Els likeurtjes, maar ‘La Vera’ betekent ‘de Echte’. Ga je na het diner voor een ‘Limburgse Koffie’, dan kan je ervan uitgaan dat hier een ‘Elske’ in te vinden is.
“Loat ‘t uuch smake!”.
Meer culinaire specialiteiten:
- Dit zijn onze favoriete Nederlandse snacks uit elke provincie
- Heerlijke streekproducten uit Belgisch-Limburg
- De lekkerste culinaire tradities in Vlaanderen