Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Deze oud-Romeinse cheesecake gaat viraal op sociale media

Deze foodtrend gaat wel heel ver terug in de tijd: Libum – een antieke versie van cheesecake die al door de oude Romeinen werd geserveerd – gaat viraal op social media. Hoe maak je het? En wat is het verhaal achter deze interessante lekkernij?

Wat is Libum?

Libum is een eenvoudig broodachtig gebakje dat meestal uit verse ricottakaas, bloem, honing en laurierbladeren bestaat. In historische bronnen staat dat het vaak werd bereid voor religieuze ceremonies of als offer aan de goden, maar het was ook een geliefd gerecht bij feestmaaltijden.

Het recept zelf komt uit de De Agricultura van Cato de Oudere, een Romeins landbouwboek uit de 2de eeuw voor Christus.

Het idee achter libum is simpel: meng zachte kaas met bloem en ei en bak het deeg vervolgens op een bedje van laurierbladeren voor een subtiele, kruidige smaak. Na het bakken druppel je er honing overheen.

Wat doet laurierblad precies voor je gerecht?

Libum
Bron: Pexels

Viraal

Maar waarom gaat dit eeuwenoude recept nu ineens viraal? In een tijd waarin ancient grains, historische kooktechnieken, en traditionele gerechten een comeback maken, past libum perfect in de trend van historical cooking. Mensen zijn nieuwsgierig naar smaken uit het verleden en willen graag een gerecht proberen dat de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden aten.

De simpele ingrediënten en het ambachtelijke karakter van het recept sluiten goed aan bij de huidige belangstelling voor slow food en authentieke, minimalistische recepten.

cheesecake
Unsplash

Eatshistory

In deze TikTok-video van @eatshistory, die al miljoenen keer is bekeken, zie je stap voor stap hoe je libum maakt. Je bent wel gewaarschuwd: verwacht geen romige cheesecake zoals wij die kennen, maar eerder een compacte koek.

@eatshistory

Libum: Roman Cheesecake #history #romanempire #ancienthistory #recipes #cheesecake #historical #spqr #legion #cooking #rome #fyp #historytok #historytiktok #historybuff

♬ original sound – Eats History – Eats History

Als je zin hebt om even terug te gaan naar de Oudheid en iets totaal anders te proeven, probeer dan eens deze cheesecake. Serveer libum als dessert met wat extra honing eroverheen of bij een kop thee. Ga jij het proberen, of ga je dan toch liever voor een klassieke of ‘burnt’ cheesecake?

Zin in cheesecake?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.