Libanees eten is hot: dit zijn de lekkerste gerechten
De Libanese keuken is upcoming. Steeds vaker zie je Libanese recepten en ook Libanese restaurants verschijnen. Onlangs schreven we al over labneh, maar er is nog zoveel meer!
Hummus, baba ghanoush en falafel kennen we natuurlijk wel. Dat zijn gerechten die al lang geïntroduceerd zijn in de Westerse keuken. Maar de Libanese keuken is veel meer dan dat. We zetten een paar gerechten op een rij die minder bekend zijn – maar zeker het proberen waard.
Mjadara
Mjadara is een gerecht met rijst en linzen afgetopt met gebakken ui. Het wordt meestal als bijgerecht geserveerd. Het is heerlijk samen met komkommer en yoghurt voor een frisse touch. Mjadara is een oud gerecht dat veel Palestijnen door de oorlog geholpen schijnt te hebben. De ingrediënten van dit gerecht waren namelijk makkelijk verkrijgbaar en niet duur.
Mloukhieh
Mloukhieh zijn de bladeren van de Jute-plant. In het Midden-Oosten worden deze bladeren gegeten als groente. Mloukhieh is een beetje bitter en de structuur lijkt op die van okra. De bladeren worden eerst gedroogd en later gebakken met koriander, knoflook en rode pepers. De bladeren worden na dit proces meestal gekookt, samen met vlees.
Kishk
Kishk is een soort dikke soep of pap: een stevige massa, zeker als er ook vlees in zit. Kishk is een heel traditioneel gerecht in Libanon en wordt gemaakt van een gefermenteerde pasta van zoute yoghurt (labneh) en bulgurpoeder. Men zegt dat je of helemaal gek bent op kishk, of het helemaal niks vindt.
Fattoush
Fattoush is een broodsalade gemaakt met pitabrood. De stukjes pitabrood worden geroosterd of gebakken en gemengd met verschillende groenten en kruiden, afhankelijk van het seizoen. De groenten is dit gerecht worden vrij grof gelaten en vaak afgewerkt met sumak (fijngemalen rode zure besjes) om het gerecht een zure smaak te geven.
> Fattoush: een heerlijke Libanese salade
Kibbeh
Kibbeh is een gerecht gemaakt van bulgur, uien en vlees: rundvlees, lamsvlees, geitenvlees of kamelenvlees. Het gerecht ziet er een beetje uit als een kroket. Dit gerecht is het nationale gerecht van Libanon en enorm populair. Er zijn redelijk wat varianten op Kibbeh, zoals in de vorm van pasteitjes.
Sfiha
Sfiha staat ook wel bekend als Arabische pizza. Tegenwoordig worden deze pizza’s belegd met lamsvlees of rundvlees. Maar traditioneel werden ze versierd met gemalen schapenvlees. In tegenstelling tot de normale pizza wordt deze aan de punten dichtgevouwen, zodat het er meer uitziet als een pasteitje.
Aan het vlees op deze pizza worden veel specerijen toegevoegd, zoals kaneel en chilipoeder. Daarnaast wordt er yoghurt, pijnboompitten, granaatappelmelasse en tahin (sesampasta) bij geserveerd.
Meer recepten uit het Midden-Oosten?
- Bijzondere zoetigheden uit het Midden-Oosten in een Frans jasje
- Onze 5 favoriete gerechten uit het Midden-Oosten
- Wraps met kip & ras el hanout uit het Midden-Oosten