Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Leonardo Pacenti van Toscanini: ‘In ons restaurant wordt te veel vlees gegeten’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Leonardo Pacenti van Toscanini.

Restaurant Toscanini is een begrip in Amsterdam en vér daarbuiten. Aan het roer staat chef en eigenaar Leonardo Pacenti. De zoon van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader wiens wieg in Rome stond en die vervolgens opgroeide in Kaapstad, woont inmiddels al heel wat jaren in Nederland.

Na een studie werktuigbouwkunde bleef hij hangen in Amsterdam en ging er vervolgens nooit meer weg. Hetzelfde geldt voor zijn avontuur bij Toscanini: ooit begon hij als student in de keuken en inmiddels is hij er al al jaren de chef-kok. Wat heet: het restaurant bestaat dit jaar maar liefst 39 jaar. In deze nieuwe editie van Culy’s ‘5 vragen aan…’ vragen we Leonardo het hemd van het lijf.

https://www.instagram.com/p/DC8xvZBN_P2/?img_index=1

5 vragen aan Leonardo Pacenti

1. Waar eet je het liefst buiten de deur op een vrije dag?

Leonardo: “Ik eet vaak bij oud-collega’s die voor zichzelf zijn begonnen. Dat zijn er inmiddels overigens best een paar. Erg leuk om te zien hoe ze zichzelf hebben ontwikkeld en daarnaast is het vooral ook altijd erg gezellig!

Wat ik dan eet? Meestal iets wat wij niet zelf maken, dus dat zal dan niet Italiaans zijn. Ik ben dol op de Japanse, Thaise en Indiase keuken.”

2. Wat maak je voor jezelf als je na een dag werken thuiskomt en trek hebt?

“Als ik nog zin heb om te koken, een pastaatje. Denk aan een spaghetti aglio e olio, daar heb ik altijd alles voor in huis. Pasta met broccoli is trouwens ook een favoriet, maar meestal snaai ik rond middernacht nog mee van het personeelseten na het werk.”

https://www.instagram.com/p/Cwr3jayo2R2

3. Wat moeten we in 2025 meer eten?

“Nou, in ieder geval minder vlees! Wij merken dat er ondanks alles nog steeds erg veel vlees in ons restaurant wordt gegeten, ook al bieden we genoeg alternatieven aan. Groente van de biologische markt is niet alleen lekkerder, maar blijft ook langer goed en vers. Ga daarom eens voor creatieve sla- en groentegerechten; je zal het verschil proeven.

https://www.instagram.com/p/Cs3lSsAIHrb

4. Wat is je favoriete pastasoort?

“Simpel: spaghetti. Je kunt heel veel pastagerechten met spaghetti maken. Denk aan spaghetti a.o.p., maar ook gewoon een versie met boter en Parmezaan: spaghetti al burro.

Of wat dacht je van vongole, pasta met mosselen en witvis. De lijst is eindeloos; daarom lukte het ons trouwens gemakkelijk om ons laatste kookboek over pasta te vullen.”

5. Toscanini bestaat volgend jaar 39 jaar, welk gerecht staat symbool voor het restaurant?

“Door de jaren heen is er toch wel eentje die al die jaren heeft overleefd: de spaghetti a.o.p. Nog steeds komen er gasten van vroeger om hem te bestellen.

Orecchiette alla pugliese is er ook eentje, pasta met knoflook, olie, een pepertje, broccoli en ansjovis. Het recept is dan ook nooit veranderd. Dat is overigens ook niet nodig, wat goed is, is goed. Lekker houden zo.”

https://www.instagram.com/p/CtUCipvIXb3

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.