Van Libanese bitterballen tot sojasausbrownies: 13 x de lekkerste vegan snacks
Dit zijn onze favoriete snacks, en heel toevallig zijn ze ook nog eens vegan. Want of je nou wel of geen vlees uit, heel erg gluten tolerant bent, of ze juist liever links laat liggen. Fanatiek sport en de deur niet uitgaat zonder gembershot, of dat je liever op de bank ligt en savasana (chic voor uitrusten op een yogamat) tot in de puntjes beheerst: snacken is voor iedereen. En daarom delen wij maar al te graag deze compilatie van onze lekkerste vegan snacks.
13 x de lekkerste vegan snacks van Culy
1. Vegan samosa’s
Nog op zoek naar een feestelijk (vegan) hapje? Voor een verjaardag, housewarming, of ander feest. Maak dan deze Indiase pasteitjes met biet, venkel, sinaasappel en walnoot. Het leuke aan dit recept is dat je de vegan samosa’s de avond te voren al kan maken zodat je ze op de dag zelf alleen maar hoeft af te bakken in de oven. Maak je niet alleen indruk met je goddelijke hapje, maar ook nog eens met je organisatieskills.
>Naar recept: Culy Homemade: vegan samosa’s
2. Edamame op 3 verschillende manieren
Edamame zijn altijd lekker – met je handen pakken, pellen en eten is leuk en verslavend – maar de boontjes hebben van zichzelf weinig smaak. Meestal worden de boontjes op smaak gebracht met alleen een beetje zout. Dat is lekker maar ook een beetje saai. Daarom heeft Tim Anderson van Vegan JapanEasy deze drie varianten bedacht, op basis van krachtige Japanse smaakmakers zoals miso, shiitake en ponzu. Kom maar door!
>Naar recept: Edamame op 3 verschillende (Japanse!) manieren uit Vegan JapanEasy
3. Vegan chocoladetruffels
Zelf chocoladetruffels maken is een leuk werkje. En je krijgt een zoete traktatie als beloning. Van deze chocoladetruffels met cashewnoten en abrikozen kan je makkelijk wat extra maken zodat je een voorraadje kunt bewaren in je koelkast. Handige snack!
>Naar recept: Vegan chocoladetruffels met cashewnoten en abrikozen
4. Sojasausbrownies met butterschotch
Sojasaus in een brownie klinkt toch een beetje als een maf experiment. Maar we hebben ze uitgeprobeerd en dit echt heel lekker – sojasaus heeft een volle, mout- en donker bier- achtige smaak die prachtig bij chocolade en butterscotch past. Een beetje als gezouten karamel maar dan een stuk intenser.
>Naar recept: Sojasausbrownies met butterscotch uit Vegan JapanEasy
5. Vegan tiramisu
Tiramisu is zo ongeveer hét beste toetje uit Italië of in ieder geval het toetje dat aan de basis staat van heel veel goddelijke variaties. En je mag er best van snacken. Op Culy gingen wij er ook op los met een matcha tiramisu, speculaas tiramisu, Oreo tiramisu of zelfs een limoncello tiramisu. Voor wie het nog niet doorheeft: wij zijn gek op tiramisu en gaan nog verder variëren. Ons laatste experiment: vegan tiramisu.
>Naar recept: Hoe maak je de beste vegan tiramisu? (4 opties!)
6. Zoute chocoladepopcorn
Zelf chocoladepopcorn maken is zó makkelijk, dat je je afvraagt waarom je ‘t niet vaker doet! Heerlijk voor een avondje bankhangen voor de buis. Van deze zoute variant met pindakaas, zout en pinda’s blijf je eten. Lekker voor bij de film, of als snack op een feesttafel.
>Naar recept: Culy Homemade: zoute chocoladepopcorn met pindakaas
7. Kibbeh (Libanese bitterballen)
Technisch gezien is dit recept niet helemaal veganistisch; vervang je echter het vlees door beyond meat of een ander vegan gehakt dan kan ook jij dit recept maken! Doen hoor, kibbeh is zo verschrikkelijk lekker. Het zijn een soort Libanese bitterballen met gehakt, pijnboompitten en bulgur – aten we voor het eerst bij het leuke Kalila in Amsterdam. Sindsdien dromen we er nog geregeld over – letterlijk.
>Naar recept: Culy Homemade: kibbeh (Libanese bitterballen) met gehakt
8. Bánh mì zoete aardappelfrietjes
Bánh mi zijn die lekkere Vietnamees-Franse broodjes: de perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en knapperig. Vervang het brood door deze zoete aardappelfrietjes van en je hebt een snack die ook nog eens tot het genre der superfoods behoort. Let op: vervang de mayo door een vegan variant en je hebt een heerlijke vegan snack!
>Naar recept: Culy Homemade: bánh mì zoete aardappelfrietjes (op z’n Vietnamees!)
9. Vegan m’hanncha
M’hanncha is een traditioneel Marokkaans gerecht, gemaakt van filodeeg. Het lijkt op baklava, maar de vorm is wel degelijk anders. Want voor M’hanncha wordt een lange lap filodeeg gevuld en vervolgens opgerold tot een slang. Die slang gaat daarna in een ronde bakvorm. Snijd ‘m in stukjes voor de perfecte uitdeel-snack. Jamie Olivier maakt een vegan variant.
>Naar recept: Vegan m’hanncha
10. Vegan bananenbrood met salted caramel
Het is moeilijk om nÃet enthousiast te worden van bananenbrood met salted caramel. En de versie die wij maakten is ook nog eens helemaal vegan. Geen ei, geen melk, geen boter. En dat is lékker!
>Naar recept: Culy Homemade: vegan bananenbrood met salted caramel
11. Japanse spinazie chips
Je kende vast al de kale chips, oftewel boerenkool chips. Nog steeds ontzéttend hip – met name in Los Angeles en New York – omdat ze zowel gezond als lekker zijn. Vind jij jezelf ook iedere avond terug op de bank met je hand in een zak aardappelchips? Probeer deze Japanse spinazie chips dan een keertje uit. Verrassend lekker.
 Culy Homemade: Japanse spinazie chips (gezond alternatief voor chips!)
12. Krokante wortels in filodeeg
Een lekkere, gezonde snack is altijd welkom en zéker ook als we onze kinderen iets lekkers willen voorschotelen. Jamie Oliver begrijpt dat als geen ander, daarom probeerden we een recept uit zijn laatste boek, VEG. Deze wortels in knapperig filodeeg zijn de gezonde snack van je dromen. Let er alleen op dat je de honing vervangt door suiker en in plaats van yoghurt kiest voor een andere frisse vegan dip.
>Naar recept: Culy Kids: wortels in knapperig filodeeg (gezonde snack!) van Jamie Oliver
13. Fritters van zoete aardappel
Knapperige fritters om uit het vuistje te snacken, met een goede dip. Of als burgers ingeklemd tussen twee sesambolletjes. Ook leuk: beleg de fritters als een toastje met bijvoorbeeld hummus, avocado of gemarineerde artisjok.
>Naar recept: Vega fritters van zoete aardappel met frisse dipsaus