De lekkerste saladedressings op een rijtje
Een zak (of krop) salade is zo’n typisch ingrediënt dat weleens blijft slingeren in je koelkast. Is dat bij jou het geval, wacht dan vooral niet tot de sla slecht wordt en maak er een keigoede salade mee. De kracht zit ‘m vaak in de dressing. Ter inspiratie zetten we de lekkerste saladedressings op een rijtje.
De lekkerste saladedressings
Voor de meeste van deze dressings moet je gewoon maar even in de voorraadkast duiken. Je moet er alleen maar net even opkomen (of er aan herinnerd worden, wat wij graag voor je doen) dat je met de juiste ingrediënten heel wat kan.
1. Klassieke vinaigrette
Een klassieke Franse vinaigrette bestaat uit olie, (cider)azijn (en/of citroen), mosterd en zout & peper. Hierbij is het even een kwestie van de juiste verhoudingen vinden, maar volg je deze 5 stappen voor een klassieke Franse vinaigrette dan komt dat helemaal goed. Lekker bij een groene salade met croutons, precies zoals je die in Frankrijk krijgt!
2. Green Goddess dressing
Green goddess is een dressing die bestaat uit mayonaise, zure room, kervel, bieslook, ansjovis, dragon, citroensap en peper. Maar er wordt volop gevarieerd met de ingrediënten in deze dressing. Tegenwoordig wordt er vaak avocado of tahini (sesampasta) toegevoegd voor romigheid en een diepe smaak. Bieslook en citroen zitten er wel vrijwel altijd in, hoewel er soms ook met limoen wordt gewerkt.
Lekker bij een simpele salade, maar bijvoorbeeld ook bij deze biet en beef carpaccio met feta.
3. Yoghurtdressing
Yoghurt is van zichzelf eigenlijk al een geweldige dressing, gewoon puur. Maar natuurlijk kun je er ook wat mayonaise, peper & zout en citroensap doorheen roeren, of sriracha (lekker bij een salade met vlees of gegrilde groenten), of een teentje verse knoflook (voor een snelle knoflooksaus).
Tip: maaltijdsalade met gegrilde sla, garnalen, maiskolven en yoghurtdressing
4. Pink tahini
Geloof ons: met tahini kun je heel wat lekkere dressings maken. Onze favoriet? Pink tahini met rode bietensap en citroensap. Su-perlekker, en die kleur maakt elke salade een stuk vrolijker.
5. Aziatische saladedressing
Voor Aziatische salades (bijvoorbeeld met edamame, tempeh en mango) maken we meestal een mengsel met een zout (zoals sojasaus of vissaus), zoet (zoals sweet chilisaus of suiker) en zuur (zoals limoensap of rijstazijn) ingrediënt. Desgewenst kun je dan nog extra spicyness toevoegen (met sriracha of chilipeper). Een goed voorbeeld is de dressing die we maakten bij deze spicy salade met eend, of bij deze vega salade van rode rijst.
De lekkerste salades
- Salade aux lardons (met spekjes en een gepocheerd ei)
- Culy Homemade: salade van baby romaine sla met pistachedressing
- Culy Homemade: salade met gegrilde bloemkool, kikkererwten, ei & groene harissa