Get your spice on: dit zijn de 12 lekkerste recepten voor curry
India, Thailand, Japan… De verscheidenheid aan curry’s is eindeloos. Of je nu een vullend, kruidig exemplaar op tafel wilt zetten of toch liever iets fris en lichts: wij hebben het recept voor je.
Eén ding is in ieder geval zeker: hartverwarmend zijn ze allemaal.
De 12 lekkerste recepten voor curry
‘The Stew’ van Alison Roman
Wie op Instagram zit, heeft vast en zeker de hype rondom #thestew meegekregen. Nadat Alison Roman de curry deelde, maakten mensen ‘m massaal na – inclusief eigen variaties, uiteraard. De basis is simpel: kokosmelk, kikkererwten en een flinke lading kurkuma. Maar voeg daar verse gember, knoflook, chilivlokken en een dot Griekse yoghurt aan toe en je hebt perfect comfortfood.
> Naar het recept: Culy Homemade: ‘The Stew’ van Alison Roman (de kikkererwtencurry die viraal ging)
Chicken katsu curry
Deze kip katsu curry was één van de best bekeken recepten op Culy in 2020. Die kan dus niet in dit rijtje ontbreken! Voor wie katsu nog niet kent: da’s zeg maar de Japanse variant van de schnitzel. Combineer de krokante katsu met een een romige curry en je kunt je geluk niet op.
> Naar het recept: Culy Homemade: chicken katsu curry (Japanse curry met krokante kip)
Vega(n) katsu curry met krokante aubergine en zoete aardappel
Liever geen vlees? Die Japanse schnitzel kun je net zo goed vervangen door gefrituurde aubergine en zoete aardappel. Yes, we said it: dat is écht net zo goed als een traditionele katsu. De curry maakten we vooral van lekker veel kruiden. Een snelle salade erbij et voilà: vegans hoeven niets te missen.
> Naar het recept: Culy Homemade: vega(n) katsu curry met krokante aubergine & zoete aardappel
Groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette
Curry maak je vaak met kip, vis, tofu en/of kikkererwten. Onze versie met gehaktballetjes past weliswaar niet helemaal in dat rijtje, maar lekker dat ‘ie is! Hij is relatief vloeibaar, dus doet denken aan een goeie soep met ballen – maar dan met de toevoeging van een goeie dosis spice.
> Naar het recept: Culy Homemade: groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette
Indiase butter chicken curry
Na een Japans uitstapje komen we altijd weer terug bij de koningin der curry’s: India! En dan denk je natuurlijk het eerst aan een goeie butter chicken. Malse kip, lekker veel kruiden en wat crème fraîche voor extra romigheid: met dit recept kan het eigenlijk niet misgaan.
> Naar het recept: Indiase butter chicken curry van Ronald Giphart en Mascha Lammes
Butter massala met paneer
Ook de butter chicken heeft een vega zusje: de butter massala. Daarin gebruiken we paneer, een ietwat zurige kaas die enorm veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Voor wat extra crunch garneer je de geurige curry met krokante cashews.
> Naar het recept: Culy Homemade: Indiase rode curry (butter massala) met paneer
Saag paneer
Paneer vind je ook terug in saag paneer, een bekende Indiase curry op basis van spinazie en kaas. Simpel, maar o zo lekker! Wil je ‘m zelfs vegan maken? Culy’s Maaike maakte laatst een versie met tofu in plaats van kaas, die je dan eerst bakt met flink wat kurkuma. Ook heel fijn!
> Naar het recept: Saag paneer (vegetarische Indiase curry met kaas en spinazie)
Thaise rode curry met inktvis en pinda’s
Gele curry, rode of toch groene curry: de mogelijkheden zijn eindeloos in Thailand. Aan alle varianten wordt vaak citroengras toegevoegd, waardoor de curry’s een wat frisser tintje krijgen dan bijvoorbeeld Indiase varianten. Aan deze rode curry voegden we inktvis toe; dé manier om eens extra uit te pakken.
> Naar het recept: Culy Homemade: Thaise rode curry met inktvis en pinda’s
Pindakaascurry met bloemkool en kikkererwten
Koekjes, brownies, gebakken havermout… Pindakaas kun je overal doorheen roeren. En dat doen we dan ook! Maar wist je dat het goedje niet alleen lekker is in zoete recepten, maar ook in hartige? Dat bewijst deze pindakaascurry met bloemkool, taugé en rempejek (Indonesische pittige pindakoekjes).
> Naar het recept: Vegetarische pindakaascurry met bloemkool en kikkererwten van De Pindakaaswinkel
Indiase pompoencurry met karwijzaad
Ook deze warme pompoencurry blinkt vooral uit door z’n rijkheid aan kruiden – veel meer dan pompoen, kikkererwten en kokosmelk hoef je er dan niet meer aan toe te voegen. Lekker met rijst, maar ook heel goed met naan om erin te dippen! Maak een extra grote portie, zodat je een goede herfstige lunch overhoudt.
> Naar het recept: Culy Homemade: Indiase pompoencurry met karwijzaad
Zalmcurry met noedels en kerstomaten
Geen zin om de afwas te doen vanavond (of zelfs maar de vaatwasser in te ruimen)? Dan moet je deze zalmcurry hebben, waarvoor je maar één pan vies hoeft te maken. Het recept is ook handig om restjes op te maken; in principe kun je er elke groente in gooien die je lekker vindt.
> Naar het recept: Culy Homemade: zalmcurry met noedels en kerstomaten
Zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde
We doopten dit recept weliswaar tot ‘zomers’, maar eigenlijk kun je ‘m natuurlijk het hele jaar door eten. Daar is ‘ie in ieder geval lekker genoeg voor! Het geheim is tamarindepasta, dat een fris zuurtje aan het gerecht geeft. Da’s vooral lekker in combi met de frisse, knapperige mais. En o ja, hij is nog vega(n) ook.
> Naar het recept: Culy Homemade: zomerse curry met mais, tomaat en tamarinde