8 x de lekkerste variaties op pesto (er is meer dan basilicumpesto)
Pesto, de Italiaanse saus die bijna alles lekker maakt. Behalve spruitjes. Oh nee wacht, daar past deze boerenkoolpesto weer heel goed bij. Maar we gaan het je culinair laten duizelen met de mooiste en meest aparte pesto’s die we afgelopen bijna 10(!) jaar op Culy hebben gehad. Houd je vast voor een culinaire rit door pesto-land.
8 variaties op pesto’s
We kunnen bijna niet kiezen, jij wel?
1. De moeder van alle pesto’s: alla genovese (basilicumpesto)
Voordat we al die andere pesto’s gaan bespreken, moeten we natuurlijk wel de basis kort bespreken. Alla Genovese kun je de moeder van alle pesto’s noemen, dat is waar het begonnen is. Dit sausje bevat rauwe! (gestampte) basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten, olijfolie extra vierge, knoflook en zout.
> Naar recept: Homemade basilicumpesto in 1 minuut
2. Citroenpesto met een geheimpje
Een exotisch uitstapje van de originele pesto is de citroenpesto. Culy’s redactrice Winnie maakte hem met pistachenootjes, citroensap en een subliem geheim: geconfijte citroenen. Met een bijzonder zomers en fris resultaat.
> Naar recept: Watermeloensalade met ham en citroenpesto
3. Dillepesto met ansjovis en pistachenoten
Een bijzondere variant, die perfect past bij een visgerecht, is deze dillepesto. Dit recept komt van blogger Hanneke van Culinea. Hanneke: “Deze pesto gemaakt van dille is erg lekker bij vis zoals zalm, maar bij een bietensalade smaakt het ook super.”
> Naar recept: Dillepesto met pistachenoten en ansjovis
4. Muntpesto
Deze pesto blijft vrij dicht bij de basis, alleen de basilicum wordt vervangen door munt. Een kleine verandering maar een wereld van verschil. Gebruik muntpesto bij een snelle pasta of gnocchi, maar denk ook aan couscous of een salade van gegrilde groente. Perfect voor een zomerse dag. Deze variatie van munt – doperwtenpesto willen we je zeker ook niet ontnemen.
> Naar recept: Supersnelle gnocchi met muntpesto
5. Winterse boerenkoolpesto
De boerenkool wordt eerst geblancheerd en daarna gemengd met pistachenoten, Parmezaanse kaas en knoflook. Een compleet andere smaak, meer winters, maar zeker de moeite van het proberen waard. Helemaal op deze pizza met aardappel, boerenkoolpesto en pistache. Of bij de gnocchi van Colette Dike (Fooddeco) in haar kookboek De Nieuwe Winterkeuken.
> Naar recept: Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto
6. Waterkers of rucolapesto
Waterkers en rucola zijn slasoorten met een kruidige smaak waardoor ze heel goed in een pesto passen als vervanger van basilicum. We kregen eens dit recept van Chef Arvid Schmidt van deze goddelijke waterkerspesto, die nog steeds vers in het geheugen staat. Of deze van Crisp, die rucolapesto combineert met witte asperges. Of deze pittige versie met waterkers, groene chili en limoen. Mjam!
Kabeljauwfilet met knolselderijpuree, boekweit & waterkerspesto
6. Peterselie en andere kruidenpesto’s
In de categorie kruiden kunnen we wel even door blijven gaan, eigenlijk kun je van alle zachte kruiden pesto maken, zoals deze fijne peterseliepesto met walnoten of een lavaspesto. Want van restjes kruiden in jouw koelkast (of uit de kruidentuin) kun je perfect pesto maken.
Tip: voeg stiekem een kneepje citroensap toe en wacht met de kaas toevoegen, dan blijft de pesto (als je het nog zo kunt noemen, maar in dit artikel gaan we toch al ver over de scheef) veel langer goed!
7. Notenpesto’s
Pijnboompitten zijn een essentieel onderdeel van een pesto, maar (misschien vanwege de prijs?) worden ze veel vervangen door andere noten. Door andere noten te gebruiken, krijg je direct een compleet andere smaakbeleving en openingen naar gerechtcombi’s die je eerder niet had. Blijf dus niet hangen op de pijnboompitten maar maak ook een uitstapje naar hazelnoten, macademia’s, pistachenoten, cashewnoten of naar paranoten zoals Ella Woodward al eens spectaculair deed.
> Naar recept: Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop
8. Rode pesto
Een pesto die niet groen is maar rood? Dat zie je steeds vaker, de toevoeging is dan meestal (zongedroogde) tomaat en soms een beetje pit door middel van een pepertje of chili vlokken. Op de cookingpagina van de New York Times (sla hem op als boekwijzer!) staat een recept voor pittige rode pesto pasta die op jouw snelle to-do lijst moet komen of onderstaande pasta met rode pesto, nduja en burrata.
Wil je nog meer pesto?
- Crostini’s met smeuige kaaspesto
- Makkelijke pestobroodjes voor bij de borrel
- Ravioli met pesto en cantharellen
- Pompoen met burrata en pesto van de barbecue
- Pasta met basilicumpesto, haricots verts en aardappels (pasta pesto, maar dan goed!)