Lekkere recepten die je als tussengerecht met kerst kan serveren
Heb jij je kerstdiner al rond, maar ben je nog op zoek naar dat ene gerechtje tussen je voor- en hoofdgerecht? Of wil je misschien de overgang van het hoofdgerecht naar het toetje wat soepeler maken? Culy schiet je te hulp met deze 11 tussengerechten om jouw kerstdiner een lift te geven.
11 x tussengerechten voor kerst
Deze lijst begint met soep. Soepen zijn namelijk het ideale tussengerecht voor alle diners, en bij kerst mogen ze uiteraard ook niet ontbreken.
1. Aardperensoep met amandelmelk en bruine boter
Bij kerst denken wij altijd aan nootachtige smaken. En deze soep is nootachtig to the max. Kook je vega? Vervang dan de kippenbouillon door groentebouillon. Serveer de soepglaasjes voor een extra luxe uitstraling.
> Naar recept: Aardperensoep met amandelmelk en bruine boter
2. Winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
Het kan soms wel even een omschakeling zijn om van het warme hoofdgerecht over te gaan naar een koud dessert. Daarnaast is de switch van hartig naar zoet ook soms even lastig. Daarom is deze gazpacho het ideale tussengerecht bij kerst tussen hoofd en na. Koud geserveerd en een perfecte combi van zout en zoet.
> Naar recept: Winterse gazpacho van kerstomaat, mandarijn en kakifruit
Van soepen door naar andere kleine tussengerechten voor bij kerst.
3. Zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en dillemayo
Dit gerecht is een perfecte palate cleanser – een gerecht wat de smaakpapillen weer even op nul zet. De zalm, citroen en dille maken het gerecht heerlijk fris, terwijl de kappertjes voor een aangename crunch zorgen. Daarnaast ziet het er in een glaasje ook nog enorm feestelijk uit.
> Naar gerecht: zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en dillemayo
4. Tomatentartaar
Liever een vegetarische tartaar op tafel? Tijdens een workshop van Mutti kwamen wij in aanraking met deze tomatentartaar met tomaten uit blik. Hierdoor heb je zelfs in de winter de beste smaak van tomaten op je bord.
> Naar recept: Tomatentartaar van tomaten uit blik
5. Pompoenravioli met salieboter
Ravioli is natuurlijk een ultiem tussengerecht. Zo’n zacht deegkussentje met overheerlijke vulling smaakt altijd naar meer. Als je een dag van tevoren je pastadeeg maakt (of je ravioli zelfs al vult) is dit gerecht binnen no time klaar.
6. Spoom
Niet voor niets een klassieker: spoom is de ideale opfrisgang en dus tussengerecht voor een corpulent diner. Zoals het kerstdiner!
> Naar recept: Appel-kardemom spoom
7. Zalm tataki
Vergeet zalm carpaccio, want deze zalm tataki met knapperige gember en ponzu is nog véél lekkerder. Hou je van sushi, dan ga je deze zalm tataki heerlijk vinden. Tataki is namelijk een Japanse bereidingswijze waarbij vis of vlees even kort wordt dichtgeschroeid. Het wordt zo goed als rauw geserveerd, maar wel met een smaakvol geroosterd randje.
> Naar recept: zalm tataki
8. Bieten carpaccio met mierikswortel
We horen je denken: bieten carpaccio, dat kennen we wel. Maar wacht maar tot je deze versie van geblakerde (!) biet met verse mierikswortel proeft. Sterk in zijn eenvoud, belachelijk makkelijk (en snel!) om te maken en gruwelijk lekker.
> Naar recept: geblakerde bieten carpaccio met mierikswortel
9. Carpacciorolletjes met groene kruiden
En over carpaccio gesproken: deze carpacciorolletjes zijn het perfecte hapje. Wij maken ze hier met groene asperges (die kleine), flink wat groene kruiden en geroosterd amandelschaafsel. De kerstmayo (!) erbij maakt deze hapjes compleet. Maak ze voor de feestdagen!
> Naar recept: carpacciorolletjes met groene asperges en kerstmayo
10. Salade met dadels, amandelen en gekaramelliseerde rode ui
Een salade als tussengerecht kan soms een beetje saai zijn. Maar als je ‘m een beetje “Ottolenghificeert” kan je je gasten nog flink verrassen. Bijvoorbeeld met de oosterse smaken van dadels, granaatappelsiroop en dukkah. Een fris tussengerecht voor tijdens kerst.
> Naar gerecht: Salade met dadels, amandelen en gekaramelliseerde rode ui
11. Le Trou Normand – het perfecte tussengerecht
Bij het serveren van dit tussengerecht zal het waarschijnlijk stil worden aan tafel. Het is namelijk een bolletje appelijs en calvados, maar dan niet als nagerecht. Dit Normandische gerecht werkt eetlustopwekkend, zodat je na je hoofdgerecht weer goed in de wedstrijd zit. Maak ‘m wel een dag van tevoren.
> Naar recept: Le Trou Normand
Nog meer tussengerechten voor tijdens kerst:
- Raviolo met ricotta en een eidooier
- Ceviche van zeebaars met cranberry, rode biet en steranijs
- Appel-kardemom spoom