7x de lekkerste recepten met paprika die je misschien nog niet kent
In chili con carne of pasta’s en zelfs gevuld met gehakt. De paprika is een veelzijdige groente waar we graag mee koken. Maar hier kun je nog veel meer kanten mee op. Daarom is het de hoogste tijd voor een lijstje met Culy’s favoriete recepten met paprika die je misschien nog niet kent.
De paprika: iedereen kent ‘m, maar waar komt ‘ie eigenlijk vandaan? En waarom is ‘ie zo gezond? In dit artikel leggen we je alles uit over de paprika!
Caprese van paprika
Wist je dat je in een caprese ook heel goed de tomaat kunt vervangen door paprika? Door de paprika’s low and slow te stoven worden ze zacht en heerlijk zoetig. Dat gaat perfect samen met romige burrata en de smaak van scherpe olijven, zoals in deze caprese van puntpaprika’s.
> Recept: Caprese van puntpaprika’s met Burrata
Burrito bowl
Grote kans dat je weleens Mexicaanse recepten met paprika hebt gemaakt. Daarom weten we zeker dat deze burrito bowl met kip en paprika goed in de smaak zal vallen. De paprika’s worden kort gebakken met ui en specerijen, waardoor ze een lekkere bite hebben. We gebruiken rode, groene én gele paprika’s, zodat je lekker veel vitamines binnenkrijgt én een kleurrijk bord voor je neus hebt.
> Recpet: burrito bowl met kip, limoen-korianderrijst en salsa’s
Muhammara
Natuurlijk mocht deze mezze van paprika en walnoten niet ontbreken in ons lijstje van beste recepten met paprika. Voor wie er nog niet bekend mee is: muhammara is een Syrische dip gemaakt met geroosterde paprika, walnoten en granaatappelmelasse. Deze dip is een favoriet bij ons op de mezze tafel. Heerlijk om in te dippen, maar ook fijn met een stukje vis of op een broodje.
> Recept: zelf muhammara maken (gepofte paprikadip)
Bladerdeegrolletjes met chorizo en paprika
Paprika kan ook zeker een grote rol spelen op de borrelplank. Kijk maar eens naar deze bladerdeegrolletjes met chorizo en paprika. Voor dit recept gebruiken we geroosterde paprika’s voor een extra rokerige smaak die goed samengaat met de pittige aioli dip. Dat roosteren is trouwens minder werk dan je denkt. Raadpleeg onze handige guide met tips & tricks om paprika’s te roosteren en om dat vervelende velletje eraf te halen. Handig!
> Recept: bladerdeegrolletjes met chorizo, paprika en spicy aïoli
Paprikacappucino van schaaldieren
Onze allemansvriend kun je zelfs inzetten voor een decadent voorafje. Voor deze paprikacappucino van schaaldierenbouillon uit het kookboek van Tobias Camman hoef je geen uren in de keuken te staan en moeilijk is het ook niet. De bouillon moet alleen een tijdje op het vuur staan. Gelukkig kun je in de tussentijd de voorbereidingen treffen voor de rest van het recept en/of achteroverleunen. Leuk voor de feestdagen of tijdens een meergangendiner!
> Recept: Paprikacappuccino van schaaldieren van Tobias Camman
Groenteburger met juicy plakken paprika
Hoe combineer je paprika met comfort food? Nou, zo dus. Op deze knolselderijburger doen we dikke plakken geroosterde paprika (uit een pot, want dat is lekker makkelijk). De rokerige en zoete smaak van de paprika past perfect bij de hartige smaak van de paddenstoelenmayo. Zo creëer je een groenteburger waar je u tegen mag zeggen.
> Recept: vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo
Kikkererwtenstoof met paprika en harissa
In deze kikkererwtenstoof speelt paprika de hoofdrol. We brengen de stoof namelijk op smaak met harissa, een pittige pasta met o.a. paprika (die je makkelijk zelf kunt maken). Verder gaan er drie paprika’s in de stoof. Lekker veel groenten dus! Het mooie van alles is ook dat je deze kruidige stoof binnen 30 minuten op tafel zet. Top voor een doordeweeks maaltje met polenta of rijst, bijvoorbeeld.
> Recept: kikkererwtenstoof met paprika en harissa
Dit kun je ook met paprika doen
- Van aubergine tot puntpaprika: waar kun je allemaal schnitzels van maken?
- Ajvar: een superlekkere saus van paprika en aubergine
- Zo snijd je een paprika super-duper-snel