Recyclen met leftovers van het kerstdiner
De kerstdagen zijn voorbij. Waarschijnlijk heb je heerlijk gekookt óf je culinair lekker in de watten laten leggen. Met zulke festiviteiten kan het goed voorkomen dat er veel restjes overblijven. De een noemt ‘t kliekjes, de ander restjes, maar wij zijn vooral benieuwd wat je kunt doen met deze leftovers van je kerstdiner. En daarom verzamelden we de beste tips voor je om je kerstdiner tot op de laatste kruimel op te eten in de dagen ná kerst.
Want weggooien is natuurlijk zonde!
Recyclen met de leftovers van het kerstdiner
Je beef wellington is een dag later misschien wel nóg lekkerder.
Wentelteefjes maken van kerstbrood
Net als je denkt ‘wentelteefjes zijn goed zoals ze zijn’, komt er een idee voorbij waar je geen nee tegen kunt zeggen. Wentelteefjes maken van een kerststol is namelijk jouw nieuwe favoriete derde kerstdag ontbijt. Rutger Bakt, die onlangs zijn nieuwe boek de Toetjesbijbel publiceerde, vertelde ons er voor het eerst over. Sindsdien zijn we verslaafd!
Het is niet alleen overheerlijk, met wentelteefjes (die overigens ook nog eens super makkelijk te maken zijn) van overgebleven kerstbrood zorg je ook dat er niks wordt verspild. Wat zeggen ze: misschien trek je nog wel snel een sprintje naar de supermarkt om een van die laatste kerststollen in huis te halen.
Sauzen en olies invriezen
Bestaan de leftovers van het kerstdiner enkel uit sauzen en zelfgemaakte olies, dan ten eerste chapeau: jouw gasten hebben goed gegeten! Het zou zonde zijn om deze zelf gemaakte creaties weg te gooien. Wij zijn daarom altijd groot fan van sauzen en olies invriezen.
Doe dit vooral niet in het bakje of zakje waar het in is gemaakt, maar giet de sauzen en olies over in ijsblokjes vormen. Zo kun je elke keer als je denkt: ‘Ik heb een lekker olietje nodig’ of een saus als aanmaker van iets, een klein blokje pakken.
Maak een soepje van overgebleven groentes
Soep is altijd goed, maar nog lekkerder wordt ‘ie als je ‘m maakt van die heerlijke overgebleven groentes die je speciaal voor het kerstdiner in huis hebt gehaald. Haricots verts, bietjes, groene asperges, pastinaak: je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat goed in een soep.
Maak er een probeersel van. Gooi alles samen in een pannetje, voeg er wat bouillon aan toe (misschien heb je die ook nog over van je kerstdiner) en je hebt een heerlijke soep. Die hoef je natuurlijk niet per se de dagen na kerst te eten, maar kun je prima invriezen. Haal je ‘m volgend jaar kerst gewoon uit de vriezer en gebruik je de leftovers van het kerstdiner voor een nieuw gerecht.
Leftovers van het kerstdiner als broodbeleg
Dit lees je goed. De leftovers van het kerstdiner doen het ook uitstekend als broodbeleg. Want haal een beef wellington uit z’n jasje (of niet) en je hebt een overheerlijk broodje. Hetzelfde geldt voor een rollade, een bloemkoolsteak (beetje ketchup erop maakt ‘m nog lekkerder), en heb je al eens een broodje chocolade mousse gehad? Chocopasta deluxe!