Alles over lavas (maggikruid): een plantje met een sterk, hartig aroma
Je hebt vast weleens in een restaurant een gerecht gekregen met lavas of zoals het in de volksmond ook wordt genoemd: maggikruid. Dit aromatische plantje geeft een bijzondere smaak aan soepen, sauzen en salades, maar ook aan vlees.
Maggikruid
De vorm van de blaadjes van lavas doet direct aan selderij denken: groen, plat en met puntige, bijna gekartelde uiteinden. De maggiplant waar ze aan groeien, heeft uiteinden met bolletjes, die bestaan uit een verzameling minuscule gele bloemetjes. Qua uiterlijk lijkt ‘ie een beetje op de venkelbloem.
Qua smaak komt lavas in de buurt van selderij. Het plantje heeft een sterk, hartig aroma, dat doet denken aan Maggi. Of misschien beter gezegd: aan bouillon. Vandaar ook die bijnaam, maggikruid. Het is daardoor ook een goede vervanger voor zout: ideaal voor mensen die een zoutarm dieet volgen.
Je krijgt er trek van
We snappen dat chefs het graag gebruiken: lavas werkt eetlustopwekkend en is bovendien goed voor je spijsvertering. Maar de smaak is dus ook bijzonder lekker. Het is een mooie smaakmaker in een bouillon en werkt goed in een bonensoep of erwtensoep.
Voor een verrassende twist kun je er ook lekker wat gebakken aardappeltjes mee kruiden en Simone van Simone’s Kitchen tip dat je de steeltjes eens met de groenten in je stamppot mee moet koken.
Waar kun je verse lavas kopen?
Verse lavas is niet standaard in de supermarkt verkrijgbaar: ga hiervoor naar een gespecialiseerde groothandel, zoals Hanos of een goede groenteboer. Onthoud: de blaadjes van verse lavas gebruik je fijngehakt, de steeltjes kun je geblancheerd gebruiken.
Gedroogd is het veel makkelijker te verkrijgen (bijvoorbeeld bij EkoPlaza). De gedroogde variant is het meest geschikt voor bouillons en stoofpotten.
Lavasolie
Dat je met lavas ook hele lekkere kruidenolie kunt maken, bewijzen restaurants Choux en John Dory. Op beide plekken kregen we gerechten met deze aromatische olie voorgeschoteld.
Choux maakte voor ons een amuse van komkommer, feta, boekweit en lavasolie. John Dory verwerkte de olie in ceviche van mosselen met komkommer en bleekselderij. Bij Vinnies Bakery combineerden ze deze olie met zoete maissoep.
Zelf maken? Hak de lavasblaadjes fijn en laat ze even in een neutraal smakende olie trekken. Ook lekker bij gerechten met tomaat of vis.