Alles over Chinese lap cheung worstjes (en waar je ze allemaal voor gebruikt!)
Gelderse rookworst, Spaanse fuet en Chinese… Lap cheung. Hier doen de worstjes misschien niet zoveel bellen rinkelen, in China worden ze enthousiast ingezet voor zéér uiteenlopende gerechten.
Wat is het precies?
‘Lap’ betekent geconserveerd; ‘cheung’ betekent worst: lap cheung zijn dus simpelweg gedroogde worstjes. Zoals met veel Aziatische ingrediënten kan de benaming ook hier variëren, van lap cheung, lap cheong en xiāng cháng (in China) tot kun chiang in Thailand en fa chong of fachong in Suriname.
Hoe dan ook gaat het steeds om hetzelfde, eenvoudige salami-achtige worstje van varkensvlees. Qua smaak zijn ze lichtzoet met in de verte een subtiele smaak van wijn of Chinese rozenlikeur. De worstjes zijn een handig voorraadkastingrediënt en in de Chinese keuken worden ze dan ook veelvuldig gebruikt om uiteenlopende gerechten van karakter te voorzien.
Lap cheung in gerechten
Ben je ooit Azië geweest dan bestaat de kans dat je clay pot rice wel ‘ns hebt gespot. Hiervoor worden rijst en Chinese vleeswaren gegaard in een aardewerken pot. De charme ervan zit voor een groot deel in het hete aardewerk dat zorgt voor ‘a crispy rice bottom’ op de bodem van de pot.
De vetten van het bovenste vlees sijpelen dan weer in de onderliggende rijst: ook geen verkeerd idee. Lap cheung is bij traditionele clay pot rice onmisbaar, vaak in combinatie met varkensbuik of kip.
Verder zie je de worstjes ook fijngehakt in Chinese wokgerechten, verwerkt in gebakken rijst of in lo bak go: een Chinees dim sum gerecht waarbij Chinese radijzen (vergelijkbaar met rettich) worden geraspt en gemixt met lap cheung tot een stevig beslag. Daar worden na opstijven plakken van gesneden die op hun beurt worden gebakken tot knapperige, hartige rechthoekjes.
Chinese worstenbroodjes
En dan heb je ook nog Lop Cheung Bao: het Chinese antwoord op worstenbroodjes. Volgens de leuke culinaire Chinese website The Woks of Life zijn die om onverklaarbare reden van de radar verdwenen, terwijl ze fantastisch schijnen te zijn en ook wij die combinatie van gestoomd deeg en zo’n worstje alleen maar dolgraag zouden willen proeven.
Lap cheung proeven
Zin om zelf eens met de worstjes te koken? Bij de meeste Aziatische en Surinaamse toko’s kun je ze vinden: speur naar (vacuüm) verpakte, dunnere worstjes (vaak van het merk Wing Wing of S.Khonkaen).
Liever ervaren hoe restaurantchefs ermee aan de slag gaan? Bij verschillende dim sum restaurants (waaronder Full Moon Garden in Amsterdam) hebben ze de hierboven omschreven Lo Bak Go. Ook bij Chinese grill- of hotpotrestaurants is de kans groot dat je de worstjes op het menu zult zien staan.
Meer uit de Chinese keuken?
- Vier de herfst met traditionele Chinese mooncakes
- Culy Homemade: buikspek in bier op Chinese wijze
- Dit zijn de bekendste keukens van China