Waarom we dol zijn op Laotiaans eten (en welke gerechten je niet mag missen)
Culy’s Megin reisde vorig jaar drie maanden door Azië en bezocht ook Laos. Hoewel de Laotiaanse keuken minder bekend is dan de Thaise of Vietnamese keuken, heeft Laos een rijke culinaire geschiedenis. Van aromatische kruiden en verwarmende soepen tot de iconische kleefrijst: Laotiaans eten prikkelt en maakte Megin nieuwsgierig naar meer. Wat kenmerkt deze keuken? En welke gerechten mag je niet missen?
Wat kenmerkt de Laotiaanse keuken?
Een van de belangrijkste kenmerken van Laotiaans eten is het gebruik van verse, lokale ingrediënten en een uitgebalanceerde mix van smaken. Kruiden zoals koriander, munt, kaffir limoen en citroengras spelen een hoofdrol in de Laotiaanse keuken, evenals specerijen zoals galanga (Thaise gember) en laos. Daarnaast worden gefermenteerde vissaus (padeak) en chilipepers veelvuldig gebruikt, wat zorgt voor diepe, scherpe smaken.
De Laotianen zijn ook dol op verse groenten zoals morning glory, ofwel waterspinazie – een heel populair gerecht -, watermimosa (een knapperige groene groente), aubergine en bamboescheuten, die meestal worden geblancheerd en op smaak worden gebracht met een beetje knoflook. Simpel, maar heerlijk!
Je weet niet wat je mist: neem deze groenten eens mee van de toko
Geen bestek maar kleefrijst
Kleefrijst, of khao niaw, is het basisingrediënt in bijna elke maaltijd. Deze kleverige rijst wordt in kleine balletjes gerold en vervolgens gebruikt om saus of vlees op te pakken – daar komt geen bestek aan te pas. Maaltijden worden vaak gedeeld. Zo komen er ‘s avonds vaak verschillende stoof, groente-, vis- of vleesgerechten op tafel, die samen worden gegeten.
Welke Laotiaanse gerechten mag je niet missen?
- Laab: laab (of larb) is misschien wel het bekendste gerecht uit Laos. Deze pittige, frisse vleessalade bestaat uit fijngehakt vlees (vaak kip, rund of varken), gemengd met limoen, vissaus, chili, verse kruiden en geroosterd rijstpoeder voor extra textuur. Check vooral ons recept voor laab.
- Tam Mak Hoong: deze papajasalade is de Laotiaanse variant van de Thaise som tam. Het verschil zit in het gebruik van gefermenteerde vissaus en garnalenpasta, wat een meer complexe en intense smaak geeft. De Laotiaanse salade is een combinatie van groene papaja, tomaat, boontjes, chili en een pittige dressing.
- Khao Piak Sen: dit is een populaire Laotiaanse soep met dikke, huisgemaakte rijstnoedels. De bouillon is vaak getrokken van kip of varkensvlees, en wordt geserveerd met een verscheidenheid aan verse kruiden, taugé en limoen.
- Khao Piak Khao Gai: dit gerecht, ook bekend als Lao rice porridge, is een eenvoudig, maar heerlijke kom comfortfood (Megin’s favoriet!). Khao piak khao gai is een rijstsoep gemaakt van kleefrijst en kip die wordt gekookt tot het een dikke, romige consistentie heeft. Laotianen eten dit gerecht meestal als ontbijt – over een goed idee gesproken.
- Or Lam: deze stevige stoofpot is typisch voor de noordelijke regio’s van Laos. Het wordt gemaakt met bamboescheuten, paddestoelen, aubergine, vlees (meestal wild) en kruiden zoals szechuanpeper. De stoofpot is hartig en licht pittig, perfect voor de koudere dagen.
- Nam Van Mak Kuay: na al het hartige eten is het tijd voor iets zoets. Nam Van Mak Kuay is een populair Laotiaans dessert gemaakt van rijpe bananen, tapiocaparels en kokosmelk. Dit dessert is een heerlijke combinatie van romige kokosmelk en zoete, zachte bananen met de bouncy structuur van de tapioca.
- Khao Nom Kok: niet zo’n fan van de structuur van tapioca? Khao Nom Kok is een Laotiaanse zoete lekkernij die ons doet denken aan een Nederlandse zoete snack: poffertjes! De Laotiaanse variant is gemaakt met rijstmeel en kokosmelk. Traditioneel geserveerd in een bakje gemaakt van bananenbladeren. We hebben ook een recept voor khao nom kok voor je.
Overeenkomsten en verschillen met de Thaise keuken
Laotiaans eten deelt enkele overeenkomsten met de keukens van buurlanden Thailand en Vietnam. Vooral Thais en Laotiaans eten lijken op elkaar, zo gebruiken beide keukens veelal dezelfde verse kruiden en specerijen. Ook worden er in beide landen veel curry’s en soepen geserveerd.
Toch zijn er duidelijke verschillen. De Laotiaanse keuken is minder zoet en olieachtig en legt meer nadruk op het gebruik van kleefrijst in plaats van gewone rijst. Ook gebruikt men in Laos vaak gefermenteerde vispasta, wat de gerechten een unieke, intense umami-achtige smaak geeft die minder prominent is in de Thaise keuken.
Waar kun je Laotiaans eten?
Hoewel Laotiaans eten nog niet zo wijdverspreid is in Nederland als bijvoorbeeld Thais eten, zijn er een paar restaurants in Nederland waar je Laotiaans eten kunt proeven. Probeer bijvoorbeeld eens Mekhong Thai and Lao in Delft of Dok Boa in Rotterdam, waar traditionele gerechten worden bereid.
Ga je binnenkort naar Laos? Bezoek dan een lokale markten en eetstalletjes in steden als Vientiane, Vang Vieng en Luang Prabang (sla deze stad niet over!). Wil je een keer iets chiquer uit eten in Laos? Dan tippen wij Manda de Laos in Luang Prabang, hier eet je heerlijk traditioneel Laotiaans eten tussen de waterlelies.
Meer lezen?
- Laab: kipgehakt in slablaadjes met limoen, munt en citroengras
- Laab is hot: alles over dit superlekkere gerecht uit Laos
- Aziatisch koken: Khao Nom Kok, poffertjes uit Laos