Kumpir: Turkse gepofte aardappel die je gegeten moet hebben
Kumpir is een Turkse, grote gepofte (zoete) aardappel in aluminiumfolie die gepoft wordt tussen twee bladen in een houtoven of zelfs in speciale kumpirovens. In Turkije kun je deze gevulde aardappel overal vinden, als echt streetfood. Vergelijk het met het Nederlandse frietje, maar dan met belachelijk veel toppings.
Je ziet helaas ook in Turkije dat door de komst van grote hamburgerketens de traditionele keuken iets ondergesneeuwd raakt, maar gelukkig kun je steeds meer Kumpir vinden in Nederland. Je kunt dus makkelijk gaan proeven.
Waar komt Kumpir vandaan?
Je vindt vele verbasteringen van het woord Kumpir in de landen rondom Turkije. Zo is de directe vertaling van het woord aardappel in Kroatië Krumpir, maar daar kennen ze de manier waarop Kumpir in Turkije wordt gegeten dan weer niet. Je hoort verschillende verhalen.
Zo hoor je bijvoorbeeld dat deze Turkse gepofte aardappel een traditioneel gerecht is uit die regio of dat het is ontstaan nadat de aardappel vanuit Zuid-Amerika via Europa naar Turkije is gegaan. Helemaal zeker van de afkomst zullen we nooit zijn, maar wat we wel zeker weten is dat het de moeite waard is om te proberen.
Kumpir in een notendop
Kumpir is dus een grote (zoete) aardappel die je langzaam poft in aluminiumfolie en met enige druk erop (bijvoorbeeld een bakplaat) in een hele hete oven. Daarna vul je de aardappel met allerlei toppings. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: “Wat is dan het verschil met de ‘gewone’ gepofte aardappel?” Ga er maar even voor zitten.
De principes van kumpir
Ten eerste: je snijdt de aardappel schuin open. Prak de inhoud van de aardappel (IN de aardappel) en voeg er boter en Turkse kaas (kasseri) of mozzarella aan toe als alles nog gloeiend heet is. Meng dit goed en maak op smaak met zout en peper. Deze smeuïge aardappel laat je in de aardappel zitten. Dit is pas het begin!
Ten tweede: vul de gepofte aardappel met allerhande lekkernijen, helemaal aan te passen aan eigen smaak. Vega of met vlees, pittig of juist met heel veel knoflook.
Sauzen en toppings
Deze lekkernijen worden onderverdeeld in toppings en sauzen. Kies eerst de toppings: kip, tonijn of Turkse worst (sucuk), couscoussalade, Russische salade, of zelfs stukjes falafel.
Daarna zijn de groenten aan de beurt, zoals avocado, mais, olijven, doperwtjes, witte koolsalade, rode uien, jalapeño’s, Turkse zuurtjes of komkommer met dille kiezen. Dit bepaal je helemaal zelf.
De sauzen zijn de spreekwoordelijke kers op de gepofte aardappel: hummus, koriandersaus, pesto, mayonaise, ketchup, hete saus, knoflooksaus of kaymak. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Wil je het niet zelf klaar maken? In vele steden kun je al een Kumpirzaakje vinden. Kijk op Thuisbezorgd of ze ook bij jou in de buurt zitten.