Gooi ‘t niet weg: waarom honing kristalliseert en wat je eraan doet
Waar je het ook voor nodig hebt – in je thee, je baksel, over je pannenkoek of gewoon een lepel direct voor in de mond – niks irritanters dan wanneer de boel gekristalliseerd is. Maar hoe kan dat toch, dat honing kristalliseert? Spoiler alert: we hebben enkel goed nieuws.
Wellicht nog belangrijker: er is dus ook een oplossing.
Gooi ‘t niet weg: waarom honing kristalliseert en wat je eraan doet
We houden van honing, die échte goede als het even kan. We zetten het zoete goedje dan ook overal voor in, of het nou gaat om hartige gerechten als deze gekaramelliseerde witlof of een opgestijfde kwarktaart van Ottolenghi. Een probleem: we treffen vaak een bende aan in de pot, veroorzaakt door kristallisatie. Een mooi woord voor iets wat vooral heel frustrerend kan zijn.
Goed nieuws
Onze collega’s van Epicurious zochten het uit en wat blijkt: er zijn enkel winnaars in deze situatie. Doordat honing geconcentreerde suikers zijn met een laag waterpercentage, blijft het ontiegelijk lang goed. Mits de honing luchtdicht bewaard wordt, dat weer wel. Wanneer er toch vocht bij komt, kan er fermentatie ontstaan waardoor suikers veranderen in alcohol. Maar, in alle gevallen geldt: de honing is nog altijd veilig om te eten.
Waarom kristalliseert honing
Wanneer bijen honing maken, lossen de natuurlijke suikers op in hele kleine hoeveelheden water, waardoor de honing vloeibaar blijft. Maar dit zorgt ook voor de onvoorspelbaarheid van de structuur. Fun fact: bijen hebben zelf invloed op het kristallisatieproces omdat het afhankelijk is van welke bloemen ze hun nectar halen. Honing bevat zowel glucose als fructose maar de eerste kristalliseert eerder. En laat elke bloem nou net een andere verhouding hebben.
Supermarkthoning versus ‘echte’ honing
Goedkopere honing is vaak erg bewerkt waarbij een hoop is toegevoegd en het goedje flink verhit is. Dit zorgt ervoor dat alle natuurlijke elementen ook verdwijnen. Dé reden dat de goedkopere honing minder snel kristalliseert. Dus kristalliseert je honing? Dan ben je de gelukkige bezitter van échte honing.
Wat doe je eraan
Is het eenmaal zo ver, dan is de pot weggooien het laatste wat je moet doen. Bewaar een ongeopende pot onder de 15 graden tot gebruik en warm ‘m op tot kamertemperatuur wanneer je ‘m nodig hebt. Voor frequenter gebruik bewaar je ‘m op kamertemperatuur. Is het leed inmiddels geschied: warm je honing dan op door de pot of fles in een bak warm water tot 35 graden te leggen.
Meer hacks:
- Met deze favoriete keukenhack van Jamie Oliver maak je briljante pasta
- Culy Homemade: snelle romige mayo ramen (kitchen hack!)
- Iphone hacks om makkelijker boodschappen te doen