Kreeft koken, bereiden en eten: hoe doe je dat? + de lekkerste recepten met kreeft
Als er een schaaldier uit de zee veel op tafel wordt getoverd tijdens het kerstdiner, is het kreeft. Maar ook buiten de feestdagen om imponeren we onze gasten graag eens met het roodoranje schaaldier. Toch begrijpen we dat ‘t beestje aardig intimiderend kan zijn. Want hoe bereid je ‘m en dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe je het eet? Wij vertellen je alles over de kreeft.
Zodat je dat slabbetje volgende keer gewoon voor de show om hebt, in plaats van voor de vlekken.
Kreeft koken
In dit artikel gaan we ervan uit dat je een kreeft in handen hebt die al dood is (anders zou ‘t ook akelig vasthouden worden.) Vaak zijn dit diepvries kreeften, waar eigenlijk niks mis mee is. Sommige visboeren hebben diepgevroren kreeften in hun vriezers, maar tegenwoordig vind je de kreeften ook bij IKEA en steeds meer andere plekken waar je ze niet zou verwachten.
Omdat de kreeften diepgevroren zijn, zijn ze al dood en hoef je ze niet per se meer te koken. Dit raden we wel aan, want het maakt de kreeft gewoon lekker mals en sappig. Hiervoor kun je gewoon een pan met gezouten water aan de kook brengen, maar – zeker als je een bisque maakt – doe je er goed aan een lekkere bouillon op te zetten. Hier laat je de kreeft (volledig kopje onder) zwemmen tot hij helemaal rood is. Haal ‘m dan uit het water met een schuimspaan en laat hem afkoelen.
Alles over kreeft thermidor: een iconische klassieker uit de Franse keuken
Kreeft te lijf gaan
Als je de kreeft gekookt hebt, ben je er nog niet. Daarom moet je ‘m – net als wanneer je een kip gaat vlinderen – nog even goed te lijf gaan.
Dit doe je door het puntje van je koksmes in het kuiltje op de kreeft zijn kop te zetten. Precies tussen de ogen, want hier heb je grip. Snijd het dier dan in één ferme beweging doormidden. Verwijder dan de maag, lever en het darmkanaal.
Bij een kreeft te lijf gaan komt meer kijken dan bovenstaande. In de video hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de kreeft het beste snijdt zonder dat er vlees verloren gaat.
Kreeft eten (zonder te knoeien)
Het is geen wonder dat je, wanneer je in een restaurant kreeft bestelt, vaak een slabbetje krijgt. Het beest bereiden is een kunst op zich, maar het een beetje decent eten is ook een vak apart. Zeker als je dit nog nooit hebt gedaan, kan het je ervan weerhouden om de felrode rakker te bestellen. Zonde, want kreeft is heerlijk, zelfs met de etiquette die erbij komt kijken.
Vaak bestel je in een restaurant een halve kreeft. Daar is dus het grove werk al gedaan en hij zal al doormidden zijn. Gelukkig, dan heb je het ergste gehad. Ook zullen zijn niet eetbare ingewanden verwijderd zijn. Klaar om aan te vallen dus!
De eetbare delen zijn de staart, de poten en de scharen. Begin altijd bij de dunne kreeftenpootjes. Deze draai je gemakkelijk van het lichaam af en schraap je met een kreeftenpen leeg. Heb je dat verorberd, dan kun je aan de slag met de scharen aan de voorkant. Draai ze van het lichaam en breek de kleine schaar van de grote af. Mochten de scharen nog niet geopend zijn, pak dan de tang (die je ook bij de kreeft geserveerd krijgt, of anders in huis moet hebben) en kraak de scharen open. Je kunt het vlees er dan zo uitlepelen.
Hierna heb je alleen nog de staart over. Deze kun je zo van de kreeft afdraaien als je het lichaam goed vasthoudt. Snijd de staart aan de bovenkant open over de lengte et voila: nog meer eetbare kreeft.
Recepten met kreeft
Durf je het aan om zelf kreeft te bereiden thuis? Doen! Want kreeft is een echte showstopper, zéker tijdens de feestdagen. Wij verzamelden alvast een paar lekkere recepten voor je.
Gegrilde Oosterscheldekreeft met chipotlemayo
Kreeft op z’n Mexicaans; een combi waar je misschien niet snel aan zou denken. Doe dat vanaf nu dan wel, want deze gegrilde Oosterscheldekreeft is heerlijk. Wij grillen ‘m met een rokerige chipotlemayo die perfect samengaat met het friszoete vlees van de kreeft. Serveer het met een maiskolf met wat boter en zout en je bent helemaal het heertje aan tafel.
> Naar recept: Gegrilde Oosterscheldekreeft met chipotlesaus
Kreeftenbisque
Als er een gerecht zichzelf een soep voor de rich & famous mag noemen, is het deze Bisque d’Homard wel. Deze kreeftenbisque is misschien wel de meest chique soep in jouw repertoire. En wat leuk is: het is ook nog best makkelijk te maken!
> Naar recept: Bisque d’Homard
Osseworst met kreeft, tafelzuur en vadouvan-mayo
Zegt iemand osseworst, dan springen wij al een gat in de lucht. Combineert diegene dat gerecht in één adem met kreeft en vadouvan, dan heb je ons helemaal. Dit recept is chique en een prima gerecht voor de feestdagen. Het lijkt, zeker als je naar de opmaak kijkt, intimiderend, maar geloof ons: ook dit gerecht heb jij zo op tafel! Tip: maak wat extra van die vadouvan-mayo. Die wil je namelijk overal bij eten.
> Naar recept: Osseworst met kreeft, tafelzuur en vadouvan-mayo
Open lasagne met rivierkreeftjes
Blijf je kreeft intimiderend vinden, maar wil je wel graag iets met schaaldieren voorschotelen tijdens de feestdagen of een ander chique diner. Deze open lasagne met rivierkreeftjes heeft zo’n groot je ne sais quoi gehalte dat je gasten versteld zullen staan. Én rivierkreeftjes zijn een stuk makkelijker te bereiden. Win win win!
> Naar recept: Open lasagne met rivierkreeftjes en dragon