Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 24 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Kousenband bereiden: kun je het zomaar vervangen door sperziebonen?

Kousenband bereiden is niet moeilijk. Hoewel de groente wat weg heeft van de sperzieboon, zijn er een aantal verschillen. Maar wat zijn die verschillen precies? En kun je de één zomaar vervangen door de ander om hetzelfde resultaat te krijgen?

Loop een rondje door de supermarkt en op vrijwel alle verspakketten of kartonnen doosjes waarmee je ‘roti’ maakt, staat dat je sperziebonen moet toevoegen. Wat is er gebeurd met de kousenband die eigenlijk in het recept thuishoort? Is de sperzieboon het Hollandse antwoord op de Surinaamse peul, of is er meer aan de hand?

Zo maak jij thuis de beste Surinaamse roti met kip, geit of lam

Kousenband
Bron: Unsplash

Wat is kousenband?

Natuurlijk zijn sperziebonen een stuk makkelijker te krijgen dan kouseband. In iedere supermarkt liggen de groene groentes voor het oprapen, terwijl dat voor kousenband allesbehalve vanzelfsprekend is. Kousenband zijn lange groene – en soms paarse – peulen die ruim een meter lang kunnen worden. Qua dikte hebben sperziebonen en kousenband veel van elkaar weg. En hoewel de Surinaamse groente veel langer wordt dan de Hollandse variant, zitten er veel verschillen qua smaak tussen.

Koken met kousenband: de groene peulen uit de Surinaamse keuken

Kousenband bereiden doe je net wat anders dan sperziebonen. Dat heeft in eerste instantie te maken met de smaak die wat pittiger en zoeter is dan de sperzieboon. Daarnaast is het ook een stukje steviger, waardoor het ook na de bereiding meer bite heeft. Kousenband kook je langer dan een sperzieboon en kun je in kleinere stukjes snijden.

Kousenband kent haar oorsprong in Afrika waar het ooit groeide als kool door het perfecte klimaat voor deze groente. Inmiddels wordt de meeste kousenband gekweekt in Aziatische gebieden met een vergelijkbaar klimaat. Er bestaan twee soorten kousenband: de Surinaamse en de Thaise. De Surinaamse variant – die je ook vaak in Nederland vindt – zijn wat dunner en hebben meer rimpels. Daarnaast zijn ze wat donkerder en iets duurder dan de Thaise variant, omdat die in kleine oplages worden gekweekt.

Kousenband
Bron: Unsplash

Sperzieboon vs kousenband

Doordat kousenband van ver moet komen is het in Nederland makkelijk verkrijgbaar bij Surinaamse winkels, maar is het relatief duur. De Hollandse sperzieboon daarentegen is voor een habbekrats op iedere hoek van de straat verkrijgbaar. Voor producenten is het daarom een stuk aantrekkelijker om de goedkope – en vertrouwde – boon als vervanger aan te wijzen dan de consument op zoek te laten gaan naar kousenband.

Het antwoord op de vraag: kun je kousenband vervangen door sperzieboon? Kun je ondanks de verschillen met ‘ja’ beantwoorden, maar als je de échte smaken uit Suriname wil eten, dan moet je volgens ons toch gewoon langs de Surinaamse winkel.

Meer Surinaamse inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.