Vergeet gevulde eieren: wij willen Koreaanse ‘drug eggs’ (mayak gyeran)!
Korean (street)food is hot. En terecht, want het zit vaak vol umami-smaakmakers. Deze Koreaanse eieren staan bekend om hun verslavende smaak, en nee – drugs komen er niet aan te pas. De naam verwijst simpelweg naar het feit dat je na één hap moeilijk kunt stoppen met eten.
Wat is mayak gyeran?
Mayak gyeran (마약계란) zijn zachtgekookte Koreaanse eieren die gemarineerd worden in een intense saus van sojasaus, sesamolie, knoflook, suiker en mirin. De marinade zorgt voor een intense, hartige smaak die diep in het eiwit doordringt. Daardoor krijg je een perfect gebalanceerde, hartige, zoete en licht nootachtige smaak.
Met een topping van sesamzaadjes en fijngesneden bosui worden de eieren vervolgens vaak als streetfood verkocht of geserveerd bij een kom rijst, als onderdeel van een Koreaanse lunch.
Een streetfood-klassieker uit Seoul
Deze verslavende Koreaanse eieren danken hun populariteit aan Gwangjang Market, een van de oudste en beroemdste markten van Seoul. Hier vind je ze als geliefd streetfood, vaak vergezeld door een handvol kimchi of wat zeewier.
Het woord ‘mayak’ betekent ‘drug’ en ‘gyeran’ is ‘ei’. Drug eggs werd al snel een bijnaam omdat bezoekers niet konden stoppen met eten en dus haast verslaafd raakten aan de eitjes.
Hoe maak je deze Koreaanse eieren?
In Nederland hebben we de Koreaanse mayak gyeran nog nergens op de kaart gespot. Maar gelukkig kun je ze ook makkelijk zelf maken.
Het begint met zachtgekookte eieren, die je 6-7 minuten laat koken zodat de dooier nog nét zacht blijft. Na het afkoelen pel je ze voorzichtig en leg je ze in een marinade van sojasaus, sesamolie, knoflook, suiker en mirin. Voeg wat chilipeper toe als je van een beetje spice houdt.
Laat de eieren minstens één nacht in de marinade rusten (liefst langer) – zo trekken de smaken diep in het eiwit. Serveer ze koud of op kamertemperatuur, met een snufje sesamzaad en bosui als finishing touch.
Culy Homemade: ‘ramen egg’ (eieren in sojasaus) voor bij Japanse noedelsoep
Verschil met andere Aziatische gemarineerde eieren
In veel Aziatische keukens kom je gemarineerde eieren tegen, zoals ramen-eieren uit Japan of Chinese thee-eieren. Wat maakt mayak gyeran dan anders?
Waar Japanse ramen-eieren vooral op smaak worden gebracht met sojasaus en soms sake, ligt bij Koreaanse eieren de focus op een uitgesproken zoet-hartige combinatie met een vleugje sesamolie. Chinese thee-eieren worden traditioneel gekookt in een mengsel van thee, kruiden en sojasaus, waardoor ze een diepere, meer kruidige smaak krijgen.
Mayak gyeran zijn eenvoudiger, maar juist daardoor zo krachtig – de perfecte mix van hartig, zoet en umami die dus verslavend lekker is.
Meer Koreaans?
- Duik in de Koreaanse keuken: 10x de lekkerste Koreaanse recepten op een rij
- Zin in een stoofgerecht? Alles over galbi-jjim: Koreaans stoofvlees om van te watertanden
- Tobiko (viseitjes) als ontbijt: met deze hack maak je razendsnel Koreaanse albap