6 kooktips die we hoogstpersoonlijk leerden van Jamie Oliver
We vertelden je al over het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Jamie Kookt Italië. Culy mocht op bezoek bij Jamie Oliver op zijn hoofdkwartier in Londen en zag The Naked Chef live aan het koken. Daarbij leerden we 6 handige kooktips van Jamie.:
1. Gebruik je handen
Jamie: “Ik heb vele gerechten gemaakt zien worden in Italië en guess what? Ze gebruiken hun handen. Ohh, shit no! Toen ik 20 jaar geleden met The Naked Chef begon en mijn handen gebruikte om een stuk vlees of vis in de marinade te zetten, kreeg ik heel veel kritiek. Maar waarom zou je plastic handschoenen gebruiken? Die zijn veel minder hygiënisch dan je handen. Als ik ergens een broodje bestel en iemand maakt het met handschoenen aan, betekent dat voor mij alleen maar dat ze hun handen niet wassen.
Waarom je handen gebruiken? A: Het is gratis en we hebben ze allemaal, de meesten van ons. B: Door je handen te gebruiken om bijvoorbeeld een tomatensalade te mengen, kneus je de ingrediënten lichtjes, waardoor er nog meer smaken vrijkomen. Je handen zijn amazing for flavour.”
2. Rauwe knoflook? Voeg citroensap toe
Wil je rauwe knoflook gebruiken in een gerecht, maar ben je bang dat je de rest van de dag ruikt als een wandelende shoarmatent? Knijp wat vers citroensap uit over de knoflook en voeg wat zout toe, die vallen het sterke deel van de knoflook aan, aldus Jamie. Geen knoflookadem te bekennen en heerlijke zoete knoflook tot gevolg.
3. Gebruik de steeltjes van peterselie
Jamie: “De meeste chefs gebruiken de blaadjes van een bosje peterselie. Die zijn heel mooi, maar de steeltjes moet je beslist niet weggooien. Die hebben een zoete, aromatische smaak en lekkere textuur. Voor mij zijn die steeltjes onmisbaar in een spaghetti vongole. Hak ze fijn en gebruik ze!”
4. Geef meer smaak aan toast
Toast wordt zó veel lekkerder als je een halve teen knoflook over de warme toast smeert. Je hoeft niet hard te raspen: gewoon even zachtjes wrijven, dan krijgt de toast al zó veel knoflooksmaak. Helemaal lekker: haal een bosje met verse of gedroogde kruiden even door een kommetje met olijfolie en borstel die over de toast. Te gek met rozemarijn, oregano of tijm.
5. Gebruik ook de bloemetjes van je kruidenplanten
Eetbare bloemen zijn trendy, maar aan veel van de kruidenplanten die je thuis hebt, groeien ook bloemetjes! Aan oregano, tijm en rozemarijn kunnen allemaal bloemetjes bloeien. Eetbare bloemen. Gebruik die dan ook vooral! Net zo lekker als het kruid en het staat nog mooi ook.
De recepten, kookboeken en tips van Jamie Oliver op een rijtje? Check onze ultieme Jamie Oliver guide!
6. Extra vergine olijfolie is the way to go
“De onderzoeken die worden gedaan naar extra vergine olijfolie, vertellen ons dat deze olijfolie steeds beter en beter wordt”, vertelt Jamie ons. “Hoe meer we leren over antioxidanten en polyfenolen en hoe ze lichaamscellen beschermen… what a joy.” aldus de chef.
Om te vieren dat Jamie terug is, is het de hele week Jamie Oliver-week op Culy! Met elke dag gloednieuwe recepten uit zijn nieuwe boek, ons interview met Jamie en exclusieve kooktips van The Naked Chef himself. Happy days!
Jamie Kookt Italië – uit het hart van de Italiaanse keuken ligt nú in de digitale boekhandel voor € 29,99 euro
Meer over Jamie Kookt Italië:
-
Culy spreekt Jamie Oliver over zijn nieuwste boek: Jamie Kookt Italië
-
6 dingen die je leert uit Jamie Oliver’s nieuwe boek Jamie Kookt Italië
- Limoncello-tiramisu met kersen en witte chocolade van Jamie Oliver