Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 20 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Kookroom, crème fraîche of ricotta vervangen? Culy to the rescue!

We kennen het allemaal: je hebt zin om die lekkere romige citroenspaghetti te maken, maar je komt erachter dat je geen kookroom in huis hebt. Of misschien volg je een plantaardig dieet of heb je last van een lactose-intolerantie. Geen zorgen, bij Culy helpen we je om creatieve en smaakvolle vervangers te vinden voor kookroom, crème fraîche, ricotta, zure room en roomkaas. Of je nu iets wilt vervangen vanwege dieetwensen of simpelweg omdat je het ingrediënt niet hebt liggen: dit zijn de beste alternatieven.

Kookroom vervangen

Kookroom is een vloeibare room die vaak wordt gebruikt in soepen, sauzen en ovenschotels om gerechten romig te maken zonder dat het gaat schiften bij verhitting. Het heeft een mild, romig karakter en een gladde textuur.

Hoe vervang je het?

  • Plantaardig: Kokosmelk of havercuisine zijn goede plantaardige alternatieven. Kokosmelk geeft een lichte kokossmaak af, wat goed werkt in Aziatische gerechten zoals curry’s, maar in andere gerechten iets te sterk kan zijn. Havercuisine is een neutralere optie.
  • Zuivel: Heb je geen kookroom in huis? Dan kun je slagroom gebruiken. Het is hetzelfde product, alleen bevat kookroom minder vet dan slagroom. Je kunt kookroom ook vervangen door volle melk met een beetje boter of door een mix van melk en een eetlepel bloem om de goede dikte te krijgen.

Romige citroenspaghetti

Romige kippensoep
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Crème fraîche vervangen

Crème fraîche is een gefermenteerde room met een lichtzure smaak en een dikke, romige textuur. Het wordt vaak gebruikt als topping voor gerechten, of als ingrediënt in sauzen en dressings. Crème fraîche is rijk en vol qua textuur, wat het een veelzijdig ingrediënt maakt.

Hoe vervang je het?

  • Plantaardig: Soja-based alternatieven zoals Alpro crème fraîche zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar en bieden een vergelijkbare smaak en textuur. Je kunt ook gaan voor de lactofree crème fraîche van Arla of de Terra Plantaardig romige crème, beide verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
  • Zuivel: Je kunt crème fraîche vervangen door zure room. Wat is het verschil tussen de twee? Zure room is vergelijkbaar met crème fraîche, alleen iets zuurder en minder romig. Een andere goede optie is Griekse yoghurt. Door Griekse yoghurt te gebruiken, behoud je de romigheid en frisheid. Kies wel voor de volvette variant (10% vet). Heb je yoghurt zonder vet, dan mis je de volle smaak die crème fraîche biedt.

Wat is nou precies het verschil tussen creme fraiche en zure room?

verschil tussen creme fraiche en zure room stock pexels
Bron: Pexels

Ricotta vervangen

Ricotta is een Italiaanse verse kaas die licht en luchtig is, vaak gebruikt in lasagnes, pasta’s en zoete gerechten zoals cheesecake. Het heeft een zachte korrelige textuur en een milde, lichtzoete smaak.

Hoe vervang je het?

  • Plantaardig: ricotta vervangen? Tofu werkt verrassend goed. Als je het fijn prakt en mengt met citroensap en een beetje zout, krijg je een vergelijkbare textuur en smaak. Cashew-crème kan ook een romig alternatief bieden.
  • Zuivel: cottage cheese (beter bekend als hüttenkäse) kan een uitstekende vervanger zijn. Het is iets natter en minder zoet, maar vergelijkbaar qua textuur. Je kunt het uitlekken en licht pureren om het romiger te maken. Je kunt ook kwark gebruiken.
ricottaballetjes met tomatensaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Roomkaas vervangen

Roomkaas is een smeuïge en zachte kaas die vaak gebruikt wordt in cheesecakes, op bagels of in romige sauzen. Het is mild van smaak en zorgt voor een rijke, volle textuur in zowel zoete als hartige gerechten. Het is heerlijk romig, fris, maar niet te zwaar.

Hoe vervang je het?

  • Plantaardig: Een goed plantaardig alternatief is Violife Creamy Original, verkrijgbaar bij Albert Heijn. Dit product heeft een vergelijkbare romige textuur en een milde smaak, ideaal voor zowel zoete als hartige bereidingen. Ook met Philadelphia Plantaardig, verkrijgbaar bij de Albert Heijn, kun je roomkaas vervangen.
  • Zuivel: Heb je geen roomkaas in huis? Mascarpone of ricotta kunnen ook werken als vervanger, afhankelijk van het gerecht. Mascarpone is iets rijker en romiger, terwijl ricotta een mildere, korrelige textuur heeft.
Everything bagel met roomkaas
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Zin in een romig gerecht?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.