Waarom Kookbijbel van Niki Segnit zo’n bijzonder kookboek is
Als Yotam Ottolenghi jouw boek “jaloersmakend goed” noemt, weet je dat je een meesterwerk hebt afgeleverd. Culinair schrijfster Niki Segnit bracht onlangs haar tweede boek uit, getiteld Kookbijbel. De titel is goed gekozen, want dit is oprecht een onmisbaar naslagwerk voor elke thuiskok. Wij vertellen je waarom.
Kookbijbel van Niki Segnit
Misschien kende je de naam Niki Segnit al. Ze bracht in 2010 namelijk nog zo’n topboek uit, Smaakbijbel. Het boek vloog ook in Nederland en Vlaanderen als een zoet broodje over de toonbank: er werden 25.000 exemplaren van verkocht. Ook in de Culy-keuken is dit boek geliefd: omdat je er eindeloos veel smaakcombinaties in kunt vinden en opzoeken, heeft het veel recepten op Culy geïnspireerd.
Ook Kookbijbel (in het Engels ‘Lateral Cooking’ genaamd) is anders dan alle andere kookboeken en boeken over koken die je kent. Het steekt ook anders in elkaar. Niki toont je namelijk een aantal basisrecepten en schrijft hoe je vanuit het ene recept naar het andere kunt gaan. Via broodbeslag ga je naar scones, foccacia’s en flatbreads. En via Chinese pannenkoeken naar matzes.
Speeltuin
Naast de recepten biedt Niki je ook een ‘speeltuin’ (zo noemt ze het ook letterlijk) aan smaakcombinaties en ingrediënten, waarmee je die basisgerechten een eigen draai kunt geven.
En dat is tof, want zo leer je de basis van een scala aan gerechten en recepten en hoe je daarmee kunt spelen. Bijvoorbeeld hoe je met het basisrecept voor flatbread ook Chinese pannenkoeken (voor pekingeend) maakt, of het Sri Lankaanse pol roti – door verse geraspte kokosnoot toe te voegen. En ze beschrijft hoe ze bij restaurant Morito in Londen platbrood met een snufje kaneel om een bundeltje auberginefriet wikkelde. Dat soort speelse tips – die ook nog eens doorspekt zijn met humor – maakt dat je meteen zin krijgt om de keuken in te duiken en erop los te experimenteren.
Zelfvertrouwen voor elke thuiskok
Bijzonder is ook de manier waarop Niki de recepten opschrijft, waarbij ze telkens in voetnoten tips of opties geeft. Ze schrijft ook nooit helemaal voor hoe iets moet. Er staan bijvoorbeeld ook geen foto’s van de gerechten bij, enkel wat illustraties. Dat maakt dat je op je zintuigen en eigen smaak gaat koken. Iets wat elke thuiskok het zelfvertrouwen geeft om op gevoel te leren koken.
In haar voorwoord schrijft de auteur dan ook dat het boek is ontstaan vanuit haar eigen behoefte om recepten uit het hoofd te leren. Maar dan op speelse wijze. Ken je deze basisrecepten goed, dan kun je er alle kanten mee op en er eindeloos mee experimenteren.
Kookbijbel van Niki Segnit (Uitgeverij Podium B.V.) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 39,99 euro.
Wij maakten bijvoorbeeld deze Perzische notenstoof (Fesenjan) met Kookbijbel van Niki Segnit:
Culy Homemade: Perzische notenstoof (Fesenjan) met kip en granaatappel