Kokkels bereiden: zo kook en bereid je de beste kokkels
Kokkels zijn eigenlijk de onbeminde broertjes van de mosselen en de oesters. Kokkels komen volop uit onze eigen Waddenzee, vooral in de zomermaanden. Ze zijn echt een gigantische delicatesse in een klein schelpje. Maar misschien weet je niet zeker hoe je kokkels moet bereiden. We helpen je over de drempel heen. Het is namelijk heel makkelijk.
Kokkels schoonmaken
Belangrijk bij schaal- en schelpdieren is dat je ze goed schoonmaakt. Gelukkig hoef je dat niet te doen per schelp, daar hebben de kokkels zelf een goed systeem voor. Ze gebruiken het water in hun omgeving om zichzelf te spoelen.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
https://www.culy.nl/recepten/spaghetti-vongole-bruine-boter/
Kokkels bereiden
Als je mosselen kunt klaarmaken, dan kun je ook kokkels klaarmaken. Het werkt op dezelfde manier. Vul de pan met een klein laagje water, boter of olijfolie en witte wijn of citroensap, voeg fijngesneden smaakmakers toe, zoals prei, wortel, knoflook, uien, maar ook tijm of dille zijn erg lekker erbij. Voeg de kokkels toe. Dek de pan af en laat de kokkels stomen en voilà binnen een paar minuten heb je heerlijke kokkels op tafel staan.
Kokkels kun je ook heel goed roerbakken, met Oosterse smaakmakers zijn ze een echte binnenkomer. Belangrijkste is dat je ze kort op hoog vuur verhit. Door de warmte gaan de schelpen openstaan en de smaken zich over het vlees verdelen. Helemaal klaar voor jou om uit de schelpen te peuzelen!
Tip: ga je kokkels roerbakken, droog dan de schelpen goed af, dan komt er niet te veel vocht in je pan.
Recepten met kokkels?
- Kokkels met knoflook en zwarte bonensaus
- Kokkels met dragon & erwten van Yvette van Boven
- Chowder met kokkels en zeewolf van ZTRDG
- Fregola met kokkels, olijven en pistache van Sergio Herman