Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 25 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Koken op een inductie-kookplaat: waar moet je rekening mee houden?

Het overstappen van koken op gas naar een inductie-kookplaat is voor iedere (hobby)kok even slikken. Sommigen zweren bij het koken op gas, maar soms moet je uit pure noodzaak toch switchen. Waar moet je rekening mee houden bij het koken op inductie?

Dat we allemaal van het gas af moeten is een feit. Als het aan de regering ligt, moet in 2050 heel Nederland van het gas af zijn. Dat betekent naast afscheid nemen van een gasverwarming ook vaarwel zeggen tegen het oude vertrouwde gasfornuis. Veel hobbykoks krijgen alleen bij de gedachte alleen al paniekaanvallen, want koken op inductie is toch helemaal niet fijn?

Op de Culy-redactie hebben we in het verleden al eerder de switch gemaakt van gas naar inductie en ja: ook wij waren in het begin zeer sceptisch. Zo zou koken op inductie veel minder goed te reguleren zijn en ontzettend slecht zijn voor je pannen. Na een aantal jaar koken op inductie zijn we volledig om en durven we te zeggen dat koken op inductie misschien wel fijner is dan koken op gas(!).

Overschakelen van gas naar inductie? Dit moet je weten én dit zijn de voordelen

Hoe werkt inductie?

Waarom dat precies is vertellen we je zo. Eerst naar de feiten: wat is koken op inductie precies? Bij het koken op een inductieplaat wordt er een elektromagnetisch veld verwarmd. Bij inductie wordt niet de kookplaat opgewarmd, maar alleen de bodem van de pan. Dat wordt opgewekt door de samenwerking tussen de pan en een inductiespoel. Je ziet bij een inductiekookplaat dan ook geen roodgloeiende kookzones. Dat betekent dat de plaat dus niet verwarmd wordt als er niks op de pit staat.

Dit zorgt ervoor dat een inductiekookplaat heel energiezuinig en veilig is. Doordat de volledige pit wordt verwarmd, krijg je een hittebron die gelijkmatig de pan verwarmt en – in tegenstelling tot een vlam – geen directe hittezones heeft.

inductie koken pannen
Bron: Unsplash

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

Laten we beginnen te zeggen dat koken op een inductie-kookplaat vele malen energiezuiniger is dan koken op gas. Wist je dat een gasfornuis slechts 40% van zijn warmte overbrengt naar de pan? Dat betekent dat meer dan de helft van de hitte zo in de lucht verdwijnt. Ter vergelijking: een inductie-kookplaat brengt ruim 90% van de hitte naar de pan. Dat betekent dat het dus minder lang duurt om bijvoorbeeld een pan water te koken of om een pan op temperatuur te brengen.

Daarnaast kun je tijdens het koken op inductie veel nauwkeuriger met temperaturen spelen. Door de precisie krijg je uiteindelijk een beter eindresultaat op je bord. Het is daarbij wel van belang een fijn bedieningspaneel te hebben. Zo kookten we in het verleden met touchscreen, maar dat heeft niet onze voorkeur. Wanneer hier vocht of eten op valt, is het paneel moeilijk te bedienen. We hebben liever fysieke draaiknoppen die altijd consistent blijven.

Gezondheidsriscio’s en kookgemak

Ook is inductie een stuk gezonder in vergelijking met het koken op gas omdat het geen giftige stoffen uitlaat. Uit recent onderzoek blijkt dat koken op gas vergelijkbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als passief roken. Zo bleek de kans op astma bij kinderen die opgroeien in een huis met een gasfornuis groter is dan die opgroeien in een huis met inductie. Bij het koken op gas komt er namelijk een chemische stof vrij die slecht is voor de gezondheid.

Maar hoe zit het dan met kookgemak? Hoewel het in het begin voor iedere kok flink wennen zal zijn, zijn wij ervan overtuigd de 99 van de 100 mensen inductie fijner zullen vinden. Dat komt voornamelijk door het eerder genoemde precisiewerk en de gelijkmatigheid waarmee de hitte wordt verdeeld.

Welke pannen moet je hebben? Met deze must-haves zit je goed

Pannen vervangen of niet: handige truc

Het grootste nadeel bij het maken van de overstap naar een inductie-kookplaat, is dat je pannen vervangen zullen worden. Het kan namelijk zijn dat de pannen krom trekken als je ze altijd op vuur hebt gebruik en dan ineens op een inductieplaat zet.

Twijfel je? Er is een trucje om te kijken of je pannen ook op inductie werken. Door een magneet aan de onderkant te houden weet je of de pan geschikt is voor de hitteplaat. Blijft de magneet plakken? Dan kun je de pan gewoon blijven gebruiken!

koken inductie
Bron: eldarnurkovic via AdobeStock

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.