Koken met verveine: een fris, citroenachtig kruid
Verveine: we komen het tegen in drankjes (thee, limonade, bier, cocktails), toetjes en zelfs in hartige gerechten. Maar wat ís deze smaakmaker nou eigenlijk? En hoe smaakt het precies?
Verveine of verbena?
Laten we meteen duidelijk zijn over één ding: verveine en verbena zijn hetzelfde. Verveine is de Franse naam, verbena de Latijnse. De betekenis: heilige tak of heilig kruid.
Of het echt een heilige werking heeft, dat kunnen we niet beoordelen. Maar wél dat het lekker is. Zo aten we bij restaurant Simple in Utrecht onlangs een pannacotta van verveine met ijs van vlierbloesem, gel van kers met een beetje zout, verse viooltjes, een krokantje van viool en Cerisa kersen.
Maar we komen verveine ook tegen in hartige gerechten: Envy in Amsterdam maakte ooit een gerecht van coquille met kerrie en crème van verveine.
Licht citroenachtig
Veel mensen noemen het ook wel citroenverbena of citroenverveine en dat verraadt meteen waar het plantje naar smaakt: fris, zacht en licht citroenachtig. Zelfs neigend naar munt. Sommige mensen noemen het ook wel ijzerkruid, venuskruid of pleuriskruid.
Die laatste benaming komt uit de tijd dat thee van verveine werd voorgeschreven tegen pleuritis: een ontsteking aan je longvlies of borstvlies (ja, die heb je).
Koken met verveine
Het plantje heeft lange, frisgroene, puntige blaadjes en witte of roze bloemetjes, die eetbaar zijn. De blaadjes worden meestal gebruikt om thee van te trekken, of limonade, bier of cocktails mee te infuseren. Lekker met zelfgemaakte verbena-suiker (ook in het recept).
Wil je er een keer mee koken, schaf dan de verse variant aan. Die vind je nog weleens bij AH of bij de groothandel. Mocht je op de bloemenmarkt of in het tuincentrum een keer tegen een verbenaplantje aanlopen: meenemen, in de tuin zetten en oogsten, die handel.
Nog meer lekkers
Het kruid past heel goed bij rood fruit, zoals aardbeien en rabarber maar ook bij pruimen, perziken, mango, sinaasappel en passievrucht. Ook heerlijk: trek er een siroopje van en schenk die over fruit of maak er meloen-verbena waterijsjes mee.
Verder gaat dit plantje gaat goed samen met vis, maar ook met kip en in salades. Zo maakte Yvette van Boven er een fijne tabouleh mee: