Koken met thee: Culy geeft tips
Thee is té lekker om alleen te drinken. Wist je bovendien dat je veel theesoorten ook heel goed kunt verwerken in een gerecht? Van jasmijnthee tot aan matcha en earl grey: dit zijn de lekkerste manieren om te koken met thee.
Koken met matcha (groene thee)
De makkelijkste theesoort om mee te koken is matcha. Of eigenlijk moeten we zeggen: om mee te bakken. Want hoewel matcha ook heel bitter kan smaken, heeft het ook een zoetige ondertoon die perfect past bij witte chocolade, cakes, ijs en gebak.
Zo aten we bij Sadaharu Aoki in Parijs goddelijke matcha croissants.
Thuis maak je in een handomdraai matcha toast: roer wat matcha en een klein beetje suiker door zachte boter, bestrijk er een witte boterham mee (of nog beter: een plak brioche!) en stop in de broodrooster of leg onder de grill.
Roken met jasmijnthee
Bij restaurant Geisha aten we ooit de meest geweldige eend, gerookt op jasmijnthee. Met dit recept maak je ‘m thuis, door je wok om te toveren tot een roker. Heerlijk in een salade.
Zwarte Chinese thee
Ook een heel tof recept vinden we deze gemarmerde thee-eitjes. Lekker bij een kommetje noedelsoep. Oohs en aahs gegarandeerd.
Earl grey
Deze klassieker kun je voor het bakken toevoegen aan je homemade granola. Ook heerlijk: macarons met earl grey-smaak. Mmmh!
Bakken met chai
Meringue met chai… goddelijk! Voeg een eetlepel chaipoeder en een beetje kardemom toe aan je meringuemengsel. En had je er al eens aan gedacht om wat chai door de custard van je pastéis de nata te mengen? Voor een lekkere twist.
Zalm met genmaicha
Groene thee is supergezond, maar soms wel wat saai. Daarom vinden we genmaicha een ontdekking: deze thee is ook groen, maar bevat stukjes gepofte rijst en gepofte mais. Yes: popcorn in je thee! Dat geeft ‘m een hartige, nootachtige smaak.
Met genmaicha maak je in een handomdraai hele lekkere ochazuke: gekookte rijst met zalm (gebruik sashimi of gebakken zalm – net wat je lekkerder vindt), reepjes nori en eventueel wat Japanse mix die je eventjes fijnstampt. Schenk de thee langs de randen en maak af met bosuitjes. Voeg naar smaak nog wat witte miso en sojasaus toe.