Koken met Salmari (ja echt): dit kun je er allemaal mee doen
”Het is opvallend hoeveel Salmari er tegenwoordig verkocht wordt”, wist de slijter ons onlangs te vertellen. Wat wij dan met dit soort informatie doen, als Culy-redacteur? Bedenken hoe we die kennis kunnen vertalen naar een Culy-artikel. Zo gezegd zo gedaan: dit is hoe je Salmari kunt toepassen in de keuken. #beyondthedark.
Voor sommige mensen kan de haat voor Salmari niet groot genoeg zijn en daar zullen deze kookideeën vast geen verandering in brengen. Laat ons dus voorop stellen dat onderstaand lijstje er eentje is voor de onbetwiste Salmari-liefhebbers – waar ook wij onszelf volmondig toe rekenen overigens. Geen fan van het zwarte goedje? Dan hebben we gelukkig nog een hoop andere Culy-artikelen.
Koken met Salmari
Salmari in cocktails
Hoe vrolijk we ook worden van dropshots, erg langdurig is het plezier dat je eraan beleeft meestal niet (tenzij je ervan gaat nippen, maar wie beschikt ooit over zoveel zelfbeheersing?). Verwerk je de Salmari nou in een cocktail, dan verleng je het plezier ervan voor een groot stuk.
Dat kan bijvoorbeeld al door de drank aan te lengen met tonic of bruisend water (op ijsblokjes). Al kan het ook spannender, kijk maar naar deze cocktails met Salmari die onze collega’s van NSMBL eerder hebben uitgezocht.
Salmari in koekjes
Drop in koekjes: voor Denen is ‘t in ieder geval niks geks. En wat voor drop geldt, geldt ook voor Salmari. Wij zouden een experiment met koekjesbeslag en Salmari dan ook absoluut niet schuwen.
Door de slagroom
In eton mess, op pavlova, op een ijsje of bij andere desserts: wie zich niet kan inhouden, kan altijd een scheutje Salmari toevoegen aan de slagroom in deze desserts.
Wees in dat geval wel spaarzaam met andere ingrediënten (vooral fruit), Salmari is zo krachtig dat ‘t weinig andere krachtpatsers in zijn nabijheid behoeft. Één ding is zeker: volgende keer dat wij madeleines serveren, krijgen ze gezelschap van een gitzwarte toef room.
Panna cotta
We hebben er bij Culy nogal een handje van om panna cotta in gekke smaken te bedenken en dit artikel vormt daar geen uitzondering op. Hoe je daarbij te werk gaat?
Precies zoals bij deze pandan cotta, al vervang je nu de pandanpasta door Salmari. Klaar? Druppel er nog wat extra Salmari over en werk af met witte chocoladeschilfers.
In ijsjes
Als Lakrids softijs met dropsmaak en droptoppings kan bedenken, dan kunnen wij dat ook met Salmari. Vanille-ijs met een klein scheutje ervan als saus, wat verkruimelde boterkoekjes en – hier heb je ‘m weer – Salmarislagroom bijvoorbeeld.
Meer kookideeën:
- Koken met ansjovis: de beste tips en lekkerste recepten
- Koken met bergamot: met de vrucht én het kruid
- Koken met tequila: dit wil je proeven!