Koken met restjes jam: zo maak je die halflege potjes op
Jam is er in de heerlijkste soorten en smaken. Je verzamelt zó een rits verschillende potjes in je koelkast, van kersenjam tot aan sinaasappeljam en ananasjam. Maar… wat doe je met de restjes? Koken met restjes jam: zo doe je dat.
Makkelijke taartjes met jamvulling
De taartjes die pastry chef Lisa Donovan maakte in Mind of a Chef hebben ons nooit meer losgelaten. Pure perfectie. De chef maakt zelf een simpel deeg van half boter, half bloem, rolt dat uit en vult het met heerlijke restjes jam.
Maak er een saladedressing mee
Een goede sladressing heeft een klein zoetje, vaak van honing of ahornsiroop. Restjes jam geven datzelfde zoete smaakje, maar zorgen ook nog eens voor een fijne, dikkere textuur. Meng eens 3 eetlepels olijfolie met een eetlepel balsamicoazijn, 2 theelepels jam en wat zout en peper.
Lekker glazuurlaagje voor geroosterd vlees
Geroosterd vlees wordt extra lekker van een sticky, tikkie zoet glazuurlaagje. Met restjes sinaasappelmarmelade maak je bijvoorbeeld sticky sinaasappelkip, pruimenjam of kersenjam smaakt fantastisch bij eend en varkenshaas past bij de meeste soorten jam.
Koekjes met jam
Deze easy koekjes met kokos en jam zijn verrukkelijk! En omdat in elk koekje een half theelepeltje jam gaat, kun je er mooi je restjes mee opmaken.
Pannacotta
Pannacotta klinkt als een indrukwekkend toetje en zo ziet het er ook uit. Maar stiekem is de bereiding heel eenvoudig. Voor deze pannacotta van Julius Jaspers bijvoorbeeld, vervang je de ananas door kant-en-klare restjes jam.
Roer door je ontbijtje
Heb je overnight mats gemaakt of eet je een kommetje granola? Schep de restjes jam erbij voor een fruitig smaakje aan je ontbijt.
Zoet-hartige tosti
Hou je van zoet-hartige gerechten? Dan moet je eens een tosti met jam proberen. Het zoutige, pittige van de kaas met het zoete van jam is een hemelse combinatie.