Koken met de heerlijke anijsdrank Pernod
Bezoek rond 16.00 uur een terras in een willekeurig Frans dorpje en je ziet iedereen aan een wit, troebel drankje zitten: Pernod. De Fransozen lusten er wel pap van, en wij ook. Maar ermee koken is minstens zo lekker.
Pernod is een anijsdrank met een een alcoholpercentage van 40%. Het heeft de licht zoete smaak van anijs en je proeft ook wat kruidigs. De Fransen drinken ‘m vaak aangelengd met water en ijs (daardoor krijgt ‘ie de bekende troebelheid), maar geloof ons: puur gaat -ie er ook wel in, hoor!
Het ontstaan van Pernod is een grappig verhaal: dit drankje stamt namelijk af van Absint. Als in: de alcoholische drank die aan het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen werd verboden. Waarom? Men meende dat Absint een hallucinerende werking had.
Anijsdrank
Ergens klopt dat wel: het plantje Absintalsem, een belangrijk bestanddeel van Absint (maar bijvoorbeeld ook van Vermout), bevat namelijk thujon. En dat stofje kan een psychoactieve werking veroorzaken. Zij het alleen in zeer hoge dosis.
Ter vervanging bedacht de firma Pernod een anijsdrank zónder Absintalsem. En dat drankje werd Pernod.
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd. Bij welke naam we het beestje ook moeten noemen: het is gewoon een verdomd lekker drankje.
Inmiddels is Absint overigens ook weer gewoon toegestaan, nu de hoeveelheid thujon die het mag bevatten wettelijk is vastgelegd. Dus je kunt het gewoon kopen bij de slijter.
Lekkere recepten met Pernod
Pernod is niet alleen lekker als aperatief op een Frans terras; je kunt er ook nog eens superlekker mee koken. Zo gaat er een flinke scheut door de bouillabaisse en door de mosselen. Of maak op zondag een grote pan gamba’s in Pernod (makkelijk en lekker!).
Zo staan wij te trappelen om dit recept van mosselen met venkel, bloedsinaasappel en Pernod te proberen.
Chef Emeril Lagasse maakt er lekkere spinazietaartjes met garnalen in Pernod bij. Wil je een date inpakken? Sluit je op in de keuken en kom er pas weer uit als deze heilbot met venkelkroketjes en Pernod-velouté klaar is.
Een simpele wortelpuree wordt er ook heel, heel lekker van.
Pernod versterkt ook de kenmerkende, natuurlijke anijssmaak van venkel. Het kan goed door de venkelrisotto, venkelsoep en ook gebakken venkel knapt er enorm van op. Serveer bijvoorbeeld met een mooi stuk zalm.
Dol op Pernod? Dan vind je dit ook interessant:
- Cheers: de lekkerste digestieven om te drinken na het eten
- Danel
- Mr Vino’s wijntips voor op vakantie