Koken met likeur: om je vingers bij af te likken
Bij koken met likeur denk je waarschijnlijk meteen aan een lekkere Italiaanse tiramisu. Toch zijn er nog zoveel meer gerechten te bedenken met likeur in de hoofdrol. Wel eens wentelteefjes met sinaasappellikeur geprobeerd? Dát dachten we al…
Natuurlijk is een dessert als tiramisu feestelijk en lekker, maar wees niet bang om eens iets anders te proberen. Met alle verschillende soorten die er zijn kan je namelijk heel veel kanten op.
Wees wel vast gewaarschuwd: onderstaande inspiraties zijn extreem lekker!
Sinaasappellikeur
Sinaasappellikeur is misschien wel onze meest favoriete soort voor in de keuken. Je maakt er bijvoorbeeld heerlijke crêpes Suzette mee en met kerst gebruiken we het maar al te graag in een trifle.
Maar, naast deze klassieke gerechten is sinaasappellikeur ook heel lekker in huisgemaakte scones met rozijntjes. Heerlijk met een laag roomboter en jam, én een kop dampende thee.
Maak overigens ook een keer wentelteefjes met sinaasappellikeur. Wel het allerlekkerste met zoet briochebrood.
Koffielikeur
Houd je van koffielikeur? Maak dan eens overheerlijke chocolate chip cake mét een saus van chocolade en Kahlua. Ook lekker met Kahlua is deze koffie-crèmetaart.
Ben je meer fan van Baileys? Maak dan dit makkelijke toetje met Bastognekoekjes en slagroom. Of wat dacht je van deze waanzinnige stroopwafeltaart met Baileys?
Notenlikeur
Bij notenlikeur denken we meteen aan amaretto en zelf bitterkoekjes maken. Maar wist je dat amaretto ook heel goed combineert met abrikozen? In een clafoutis bijvoorbeeld, met abrikozen gemarineerd in amaretto.
Oké vooruit, omdat het een klassieker is: toch een makkelijk recept voor tiramisu. Maar beloof je ons dan ook dat je een keer deze lekkere tiramisukoekjes probeert?
Naast amandellikeur heb je natuurlijk ook nog onze all time favorite hazelnotenlikeur. Heerlijk met ijs. Probeer eens parfait met Frangelico, koekjeskruimels en vanille-ijs. Of wat dacht je van deze frappuccinotaart?
En we zijn ook fan van…
Crème de cassis ouderwets? Niet als je het in fijne koekjes verwerkt. Of maak er bosbessensaus van, met hangop en een warm notentaartje…
Limoncello drinken we graag na een Italiaanse maaltijd, maar je kan het drankje ook goed verwerken in een zoet gerecht. Bijvoorbeeld in een glutenvrije cake.
Kirsch mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht, want als we een ‘torte‘ maken dan is het onmisbaar! Bijvoorbeeld in een Schwarzwälder Kirschtorte of verwerkt in meringue.