Redactie
Redactie Inspiratie 7 mrt 2012
Leestijd: 3 minuten

Koken met kruiden

Koken met kruiden, het geeft net de finishing touch aan je gerecht. Maar hoe weet je of het kruid wel bij jouw gerecht past?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je eigen smaakt hebt, iedereen kan ergens anders de voorkeur voor hebben. Maar wij hebben toch even een klein overzichtje van welk kruid waar goed bij past.

Koken met kruiden

Dille
Dille kan je het beste niet laten meekoken met het gerecht, maar pas op het laatste als garnering te gebruiken. Ook kan je er gerust veel van gebruiken. Vooral lekker bij vis en schaaldieren maar kan ook goed in soepen, in koolgerechten of in salades.

Basilicum

Ook basilicum kan je veel gebruiken in een gerecht, het is niet extreem overheersend. En ook pas op het laatste toevoegen! Als je niet de gehele blaadjes willen gebruiken in je gerecht, snijd de blaadjes dan niet maar scheur ze – zo blijft de smaak beter in het kruid. Basilisum is vooral lekker bij tomaten, paprika of aubergine gerechten. Wordt vooral in de Italiaanse keuken gebruik in combinatie met knoflook.

Bron: Flickr

Bieslook
Bieslook kom je vooral tegen in aardappelgerechten, salade, soepen of kaasgerechten. Bieslook kan je ook heel makkelijk invriezen als je te veel hebt, en je hoeft voor dit kruid ook niet bang te zijn voor een overheersende smaak. Het lekkerste is als je bieslook niet meekookt!

Koriander
De smaak van koriander kan soms een beetje dominerend zijn, dus ook hier mee moet je opletten. Koriander vindt je veel terug in de Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse keuken. Het past dan ook goed bij tomaten, vis, en peulvruchten. De stelen van koriander kan je trouwens meekoken, de blaadjes zijn minder lekkerder om mee te koken.

Tijm
Tijm is een veel gebruikt kruid in vlees en gevogelte gerechten. Ook zie je het veel in sausen en stoofschotels.  Takjes die je overhebt kan je makkelijk laten drogen en later nogmaals gebruiken. Tijm kan je wel laten meekoken.

Peterselie
Peterselie is een kruid wat het meest gebruikt wordt in Europa. Peterselie wordt net als basilicum veel gebruikt in de Italiaanse keuken en past dan ook goed bij tomaten en kan goed in ovengerechten. Ook wordt peterselie veel gebruik als garnering van gerechten. Als je kiest om peterselie mee te koken in je gerecht, dan kan je het beste de steeltjes gebruiken!

Rozemarijn
Rozemarijn wordt ook in veel huishoudens regelmatig gebruikt. Je ziet het veel terug bij mediateraanse gerechten en het kan ook goed bij vlees. Bij rozemarijn moet je wel de blaadjes, wat een soort naaldjes lijken, van het takje afritsen. Je kan het ook goed meekoken in je gereceht.

Laurier
Laurier kook je mee in je gerecht en moet je er dan ook weer later uithalen. Het gaat meer om de smaak die vrij komt, het blaadje zelf kan je niet eten. Het wordt veel gebruikt in stoofpotten en soepen.

Salie
Hoewel je salie ook veel in Europa ziet, hoort het voornamelijk thuis in de Indiase keuken. Maar gelukkig kan het ook goed in pasta gerechten en vleesgerechten. Ook salie kan je gerust meekoken met het gerecht.

Lavendel
Hoewel je het misschien niet verwacht, kan je ook koken met lavendel. Behalve dat het bloemetje er mooi uit ziet en lekker ruikt, past het ook goed in desserts, roomsausen en gebak! Bak bijvoorbeeld koekjes met lavendel of chocolademelk met lavendel.

Munt
Als je kookt met munt moet je oppassen dat je er niet te veel bij doet, anders smaakt je complete gerecht naar munt. Munt wordt ook wel veel gebruikt in desserts, lamsvlees en vruchtensalades. Gebruik verse munt als garnering of in de thee, met gedroogde munt kan je goed koken.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.