Tip van topchefs: koken met eetbare bloemen om gerechten éxtra indrukwekkend te maken
Topchefs kunnen het als geen ander: een prachtig plaatje schilderen op het bord. We hebben veel van die tips & tricks weleens vaker uit de doeken gedaan. Maar de snelste weg naar een bordje vol wow? Die leidt je langs eetbare bloemen.
Eetbare bloemen in je eten & drinken
In toprestaurants tref je eetbare bloemen regelmatig aan op een varieteit aan gerechten; van amuses en voorgerechten tot het dessert. En zelfs drankjes worden feestelijk gedecoreerd met bloemen die je vervolgens op kunt eten.
Bloemen eten is natuurlijk op zich niks nieuws; iedereen weet bijvoorbeeld dat courgettebloemen heerlijk zijn als je ze vult, door een beslagje haalt en frituurt. En ook rozenblaadjes worden al tijden gebruikt in de patisserie (zowel vers als gedroogd).
Met deze tips maak je je bord net zo op als in een restaurant
Uit de restauranttuin
Maar het gebruik van bloemen in gerechten heeft pas echt een grote vlucht genomen door beroemde restaurants als NOMA in Kopenhagen, De Kas en Choux in Amsterdam en De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Het zijn restaurants die voor een overgroot deel putten uit eigen moestuin of de wildpluk, en die duurzaamheid en lokaliteit hoog op het menu hebben staan.
Als je als chef plant forward denkt, oogstrelende gerechten wilt presenteren en zoveel mogelijk smaken van lokale ingrediënten (dan wel uit eigen moestuin) op een bord wilt samenbrengen, zijn eetbare bloemen een fantastisch ingrediënt om mee te werken. Ze voegen niet alleen fleur en kleur toe aan je gerecht, maar ook smaak en textuur.
Yvette & Mari
Maar het zijn niet alleen topchefs die het gebruik van eetbare bloemen normaliseren. Kookboekenschrijfster Yvette van Boven bracht nog niet zo lang geleden een kookboek over wildplukken uit, waarin ze bijvoorbeeld uitlegt hoe je met de blaadjes van paardebloemen een chique salade kunt maken – “net als de Fransen”, aldus Yvette. Ook groentekoningin Mari Maris promoot het eten van bloemetjes in haar boek ‘Groenten’, die ze bijvoorbeeld verwerkt in een vrolijke meiraapjes-salade.
Is het dan enkel salades waarin je eetbare bloemetjes kunt gebruiken? Welnee: we schreven onlangs al welke bloemen eetbaar zijn (en waarschijnlijk gewoon in je tuin groeien!), zoals viooltjes, fuchsia en leeuwenbek én welk lekkers je ermee kunt opfleuren. Gebruik ze op een soep, leg ze tussen de kazen en charcuterie op een mooi gedecoreerde borrelplank, op een ceviche, bovenop een quiche en op feestelijke hapjes als zalmtartaar, oesters of bruschetta.
Maar ook op nagerechten als croquembouche, een taart of een gezellige ijscoupe zijn bloemetjes een gezellige toevoeging. Ze kunnen zelfs op je (cereal) milkshake, zoals bij restaurant Larette waar ze dit bruin-witte drankje opfleurden met wat kleur en finesse. En wat zou focaccia-kunst nog zijn zonder eetbare bloemen?
Waar kun je eetbare bloemen kopen?
Wil je weten welke bloemen je kunt eten? Zoals gezegd zetten we al eens op een rijtje voor welke bloemen uit je (moes)tuin dat geldt. Denk aan afrikaantjes, begonia’s, rozen, madeliefjes, lathyrus, Oost-Indische kers en nog veel meer.
In de supermarkt zul je ze nog niet vinden, al verkopen sommige supermarkten een slamelange waar eetbare bloemetjes doorheen zitten. Ook zie je ze veel meer aangeboden worden rond de feestdagen, want dan willen we onze gerechten natuurlijk extra mooi opmaken. Ook bij groothandels in voedsel zoals Hanos kun je ze het hele jaar door kopen. En wie weet groeien ze dus wel gewoon in je eigen (moes) tuin… Maak er wat moois mee!
Dit vind je vast ook interessant:
- Opeens is het overal: alles over het knisperende en ziltige ijskruid
- Wildplukken met Yvette van Boven: “Ik vind het heel leuk om gratis eten te plukken!”
- Courgettebloemen kopen: waar vind je ze en wat maak je ermee?