Stoofperen koken: dit is de állerlekkerste manier
Stoofperen zijn niet alleen super lekker, ze zijn ook nog eens makkelijk te maken. Hoewel het voor sommigen intimiderend kan zijn, is het in werkelijkheid kinderspel. Culy helpt je graag een handje op weg!
Als we het in Nederland hebben over stoofperen, eten we vooral de Gieser Wildeman-soort. Deze stoofpeer is van oktober tot en met februari in het seizoen. Geen wonder dat we stoofperen vaak in de herfst en winter als bijgerecht eten.
Let op: voor het koken van stoofperen gebruik dus geen ‘gewone’ peren, zoals de Conference.
Stoofperen schillen en snijden
Voordat je de peren kookt, moet je ze eerst chillen. Als de stoofpeer van zijn jasje is ontdaan, snijd je ze in vieren en haal je het klokhuis eruit. Heb je een Gieser Wildeman in huis gehaald? De kleine peertjes kan je ook in z’n geheel koken. De grote kun je beter doormidden snijden.
Stoofperen koken: hoe lang
Stoofperen moet je eerst koken voordat je ze kunt eten. Anders is de peer niet eetbaar. Eigenlijk kook je stoofperen niet, maar je stooft ze (what’s in a name).
Als de peren zijn geschild en gesneden, spoel je ze af. Leg de peren in een pan, zet ze net onder water staan en zet de pan op het vuur.
Laat de stoofpeertjes vervolgens op een zo laag mogelijk vuur stoven. Stoofperen koken doe je net zo lang tot ze zacht en rood van kleur zijn. Vaak zijn de peren na een uur al gaar, maar na ongeveer 2 tot 4 uur koken zijn ze ook mooi rood.
Om er zeker van te zijn dat je de lekkerste peertjes op tafel zet, kun je tussendoor de smaak en hardheid van de peer controleren door er met een prikker in te steken.
@julius_voorraadkast Wat een toffe peer!🍐 #juliusvoorraadkast #juliusjaspers #peren #fy #fyp
Stoofperen koken: wat doe je erbij?
Om stoofperen overigens écht lekker klaar te maken, kun je bij het stoven van de peren wat ingrediënten toevoegen:
Basisingrediënten
- Kaneelstokje
- Suiker
- Kruidnagel
- Steranijs
- Laurierblaadjes
- Citroen of sinaasappel
- Rode wijn of port
- Maïzena (om het sap te binden)
Per recept verschilt het nogal wat je wel en niet gebruikt (en hoeveel), maar vaak bestaat het uit een combinatie van de bovenstaande ingrediënten. Speel ermee en ontdek zelf wat je wel en niet lekker vindt!
Breng voordat je de stoofperen in de pan doet eerst de ingrediënten die je wilt toevoegen aan de kook in een ruime hoeveelheid water. Voeg vervolgens de stoofperen toe en laat stoven tot ze gaar zijn.
We hebben een lijst met de lekkerste recepten voor stoofperen voor je gemaakt, zodat je direct aan de slag kunt! Want naast een verschrikkelijk lekker bijgerecht, kun je er ook niet te evenaren desserts mee maken.
Recepten met stoofpeertjes
- Klassieke stoofperen van Jonathan Karpathios
- Stoofperen met rode wijn en pumpkin spice room
- Stoofperen naar recept van Rudolph van Veen
- Stoofpeertjes met havermoutcrumble en yoghurt
- Karameltaartjes met stoofperen