Polenta koken: dit is alles wat je moet weten
Polenta: you either love it or hate it. En wij houden ervan! Omdat het vrij neutraal van smaak is, kun je het met van alles combineren. Klein minpuntje: polenta koken op de traditionele manier duurt vrij lang. Maar gelukkig bestaat er voor de gemakzuchtige avonden ook instant-polenta! We leggen je graag alle basics uit.
In Nederland zie je polenta niet zo vaak op menukaarten staan, maar in Italië staat het des te vaker op tafel. Het traditioneel Noord-Italiaanse gerecht wordt gemaakt van maisgriesmeel (gemalen gedroogde mais) en vloeistof: bouillon, melk, water of een combinatie daarvan.
Het werd vroeger vooral gegeten door de armen, maar is inmiddels populair bij meer mensen. Sterker nog: Italianen maken van alles van polenta, van de traditionele maispap tot cake en hartige taarten.
Je kunt polenta zowel van maismeel als maisgriesmeel maken. Dat is in principe hetzelfde, alleen is maismeel een stuk gladder en zal je polenta dan ook minder korrelig zijn (maar ook minder bite hebben).
Zachte versus harde polenta
Er zijn twee manieren waarop je polenta kunt eten. Zachte polenta eet je warm en kan gebruikt worden als vervanger voor aardappelpuree als bijgerecht. Het is lekker om er na het koken boter, Parmezaanse kaas of mascarpone doorheen te doen, en het liefst verse kruiden.
Je kunt polenta ook steviger maken, uitstorten in een met plastic beklede ovenschaal en ongeveer een halfuurtje laten opstijven. Daarna kun je het in stukken snijden om vervolgens koud te serveren, of te grillen of bakken in een pan (met een laagje van maisgries eromheen voor wat extra textuur). Harde polenta is wat je het vaakst op de menukaart ziet staan, bijvoorbeeld in de vorm van polentafriet.
LEES OOK: Van grillen tot bakken: dit kun je allemaal doen met polenta
Zachte polenta koken
Voor zachte polenta voor 6 personen gebruik je ongeveer 300 gram maisgriesmeel en 1,5 liter water of bouillon. Het water breng je met wat zout aan de kook, om vervolgens al roerend de polenta toe te voegen en die – wederom al roerend – gaar te koken. Op die manier brandt de pap niet aan en komen er geen klontjes in.
Roer zeer regelmatig en steeds in dezelfde richting. Als de polenta te dik wordt, kun je meer water toevoegen. De polenta is klaar als de massa van de zijkanten van de pan loslaat.
Als je polenta op de traditionele manier maakt, betekent dit dat je zo’n 40 tot 50 minuten staat te roeren – er zijn in Italië niet voor niets speciale pannen die dat werk voor je doen. In de supermarkten vind je echter vooral voorgekookt maisgriesmeel, dat in 10 à 15 minuten gaar is, soms zelfs in een minuut of 5. Maak de puree daarna af met boter of olie en kruiden.
Een basisrecept voor polenta uit het kookboek Italiaans vegetarisch vind je hier.
Harde polenta koken
Harde polenta maak je op ongeveer dezelfde manier, alleen gebruik je in verhouding minder water en meer maisgriesmeel. Je kunt bijvoorbeeld 400 gram maisgriesmeel op 1,5 liter water of bouillon aanhouden.
Kook de polenta op dezelfde manier gaar, breng op smaak en stort in een met plastic beklede schaal; het mengsel zal indikken als het afkoelt en is daarna in stukken te snijden. Dat kun je zo serveren, of bakken of grillen.
Lekkere recepten met polenta:
- Culy Homemade: kabeljauw met polenta en geroosterde sugar snaps
- Culy Homemade: romige pompoen-polenta met tijm
- Culy Homemade: goddelijke gehaktballen met polenta en tomatensaus